Culmea tupeului. Groparul economiei Traian Băsescu ține prelegeri de la pupitrul prezidențial
Președintele “și-a asumat” o poziție între două luntri pe legea pentru reducerea CAS-ului: vrea să o promulge, dar este îngrijorat de efectele pe care măsura le-ar putea avea asupra bugetului de stat.
Adică, Traian Băsescu știe că este o măsură bună, dar vrea înainte să o speculeze electoral puțin, stârnind panică în mod gratuit.
Președintele, la fel ca și subalternii săi din partidele de dreapta, nu poate risca să spună că reducerea CAS nu ar fi o idee bună, pentru că și-ar dinamita din start capitalul electoral, atât cât mai este el, alcătuit în bună parte din persoane care lucrează în mediul privat. Cu toate acestea, orice lege susținută de guvern și de majoritatea parlamentară este în același timp și un bun prilej pentru președinte să mai dea lecții despre cât de capabil este acesta după 10 ani de mandate. În cazul de față, Traian Băsescu a ieșit, miercuri, într-o conferință de presă, ca să își prezinte “îngrijorările” cu privire la efectele pe care le-ar produce în buget această măsură, pe care el însuși o susține ca fiind “foarte bună pentru companii”.
Mai mult, președintele a încercat și să ghicească cum va încerca executivul să compenseze pentru un deficit, în cuantum de 5 miliarde RON, pe care nu l-a explicat în niciun fel: “Cred că una din ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar va fi creşterea de două până la trei ori a taxei de proprietate”. Cum a ajuns președintele la cifrele respective și de unde până unde i s-a năzărit că vor crește taxele pe proprietate, numai președintele știe și numai purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea ne va putea explica în zilele următoare.
Dar de ce dă lecții despre economie un președinte ale cărui guverne nu au făcut nimic pentru crearea de locuri de muncă, ci din contră – asta e întrebarea. Guvernele Boc au fost cele care au introdus impozitul forfetar, care a dus la închiderea a zeci de mii de întreprinderi și la ieșirea de pe piața muncii a tuturor celor care își câștigau existența prin intermediul lor: fie ca simpli angajați, fie proprietarii sau contabilii.
Deși se prezintă mari oameni de dreapta acum, din cauza lui Băsescu și a guvernelor PDL au fost blocate programele din fonduri europene, printre care și POSDRU, cel care viza tocmai recalificarea oamenilor pentru a fi mai bine adaptați la cerințele de pe piața forței de muncă. Acum, când guvernul propune o măsură care oferă condiții bune pentru stimularea mediului privat și crearea de noi locuri de muncă, Băsescu pozează în paznicul bugetului de stat. Dar când susținea din toți rărunchii alocarea a 6% din PIB pentru educație, o măsură căreia mai nimeni nu îi dădea șanse reale de a fi aplicată – dovadă că nu se aplică nici acum, atunci de ce nu își făcea griji pentru buget? Răspunsul este unul și același: pentru că populismul său era și atunci și este și acum la fel de ieftin.
Ştirile orei
"Guvernul vrea să majoreze masiv taxele locale percepute pe terenuri, case, apartamente, maşini de mic litraj, pentru a acoperi gaura provocată la buget de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Rămas în foame de bani după ce a redus CAS la firme cu 5 puncte procentuale, Guvernul caută mijloace prin care poate acoperi gaura apărută în buget. În 2015, în absenţa unor măsuri de compensare, deficitul bugetar va creşte la 3% din PIB în condiţiile în care acesta trebuie să fie de cel mult 1,5% din PIB, spune, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal"
culmea tupeului intr-adevar,sa tii cont de parerea specialistilor!
ps-ce inseamna capital electoral pentru un om politic care nu candideaza la alegeri?