Cum afectează criza economică partidele din România
Zilele acestea un alt partid important de pe scena politică românească urmează cu pași repezi același traseu economic ca și PDL. Cu datorii tot mai mari, PNL îi ajunge din urmă pe democrat-liberali, riscând să piardă chiar sediul central din B-dul Aviatorilor, nr. 86.
Indiferent că este vorba despre mărirea prețurilor, creșterea TVA, disponibilizări în masă, șomaj, migrație, micșorarea speranței de viață, oamenii răi, încălzirea globală, foametea din Africa, toate au o singură cauză – criza financiară. Criza economică, cea mai des invocată scuză din 2008 și până în prezent, motivul pentru care în ultimii ani s-au construit mai multe biserici la care să mergem să cerem Divinității să ridice această povară de pe umerii noștrii, pare a fi, la prima vedere cel puțin și motivul principal pentru care și partidele din România au acumulat datorii tot mai mari.
Partidele românești par a o duce din ce în ce mai rău, iar acest lucru reiese și din situația lor financiară. Cu puțin timp în urmă, PDL anunța datorii de 1,5 milioane Euro, motiv pentru care europarlamentarii au fost somați de către liderii partidului să ”doneze” câte 1.000 de euro pe lună organizațiilor din care fac parte, asta în cazul în care își doresc să fie luați în considerare pentru un nou mandat la Bruxelles.
Zilele acestea un alt partid important de pe scena politică românească urmează cu pași repezi același traseu economic ca și PDL. Cu datorii tot mai mari, PNL îi ajunge din urmă pe democrat-liberali, riscând să piardă chiar sediul central din B-dul Aviatorilor, nr. 86.
Dacă ar fi să aprofundăm problema datoriilor, ne dăm seama că era de așteptat ca Partidul Democrat-Liberal, recent intrat în opoziție, să intre într-o perioadă de declin. Cu migrația masivă a membrilor PDL din 2012 către alte formațiuni politice, după circul petrecut la Congres, lupta dintre Udrea, Blaga și Macovei, apoi conflictul dintre președintele reales al partidului și reformiști, dar și formarea Mișcării Populare care pare să zdruncine bunul mers al PDL, nu ne rămâne decât să ne întrebăm cum de au doar 1,5 milioane de euro datorii?
În cazul liberalilor, aflați la putere, nu este o problemă de lipsă de fonduri, neplata datoriei către RA-APPS având cauze ce țin mai mult de orgolii mari, luări de poziție, lupta de putere ce se dă între vicepreședintele Daniel Chiţoiu şi secretarul general al PNL, Eduard Hellvig, fiecare dintre cei doi visând deja la scaunul lui Antonescu.
Conflictul tacit dintre cei doi crează confuzie între membrii partidului și a condus, în ultimă instanță, la situația în care plățile către furnizori și prestatori de servicii nu au mai fost achitate de câteve luni bune. Acesta este și cazul RA-APPS, care nu a mai văzut niciun ban de șase luni pentru chiria sediului central al liberalilor din B-dul Aviatorilor.
După cum era de așteptat liberalii au început să arunce pisica dintr-o parte în alta, fără a exista cineva care să își asume situația dezastruoasă din punct de vedere economic a partidului. Chițoiu dă vina pe Mănescu, cei din tabăra Hellvig dau vina pe Chițoiu, și tot așa până când nu mai rămâne absolut nimeni de acuzat.
Anul trecut PNL a pierdut o parte a curții sediului central, după ce proprietarii de drept au revendicat terenul. Aceștia par să nu dea înapoi și vor să redobândească întreg terenul plus clădirea în care este sediul PNL. Conducerea PNL putea să ceară până în acest moment o relocare a sediului într-o altă clădire a celor de la RA-APPS, însă, fiind un client rău platnic, șansele de a obține o nouă clădire sunt destul de mici.
Nu doar sediul central este un mare dator, ci și organizația de Ilfov a partidului, condusă de Marian Petrache. Pe lângă cele două situații de la nivel central, mai sunt cazuri și în țară, cel mai răsunător fiind cel al organizației PNL Drobeta Turnu-Severin, care a fost dată afară de primărie pentru neplata chiriei de un an și jumătate.
Disputa dintre cei doi lideri liberali poate degenera în cazul în care Crin Antonescu ajunge președintele României, într-o scindare a partidului în două grupuri. Putem revedea în această situație modul în care a evoluat PDL după ce Traian Băsescu a părăsit partidul pentru a-și prelua mandatul de președinte. Aceste conflicte interne nu fac decât să erodeze din ce în ce mai mult partidul.
Problemele de ordin economic din PNL pot anunța unele mai mari, legate de autoritatea din partid. O răfuială în interiorul PNL nu ar face decât să întărească poziția PDL pe dreapta eșicherului politic. În același timp, principalul beneficiar ar fi PSD, care rămâne fără un adversar redutabil după ce USL nu va mai exista.
Lupta pentru putere poate să-i orbească pe mulți politicieni, iar acest caz întărește regula. Nici nu și-a anunțat Crin Antonescu bine candidatura la președinție că au și apărut doritori care să profite de înlăturarea liderului liberal. Hellvig si Chițoiu, pentru a nu decima partidul așa cum Blaga, Boc și Udrea au făcut-o cu PDL, celălalt partid de dreapta, trebuie să pună mai presus de interesul personal pe cel al partidului și al membrilor săi și să aibă în vedere dorința electoratului.
Crin Antonescu trebuie să ia la cunoștință de aceste neînțelegeri și să calmeze spiritele, pentru că în acest moment nu doar integritatea partidului este pusă la încercare, ci și autoritatea sa în interiorul partidului. De asemenea, Antonescu trebuie să aibă în vedere că orice agitație în interiorul partidului se va regăsi în votul exprimat de cetățeni atunci când va candida la funcția de președinte.