Cum ajută USL Transilvania
Guvernul a lansat zilele trecute strategia de construcție a autostrăzilor „România 100”. Imediat cârcotașii au început să comenteze că termenele anunțate de Ponta sunt prea lungi și oricum nu o să se întâmple nimic.
Țin să le aduc aminte că Berceanu și Videanu vorbeau de sute, mii de kilometri de autostradă, aveau și o machetă drăguță, și prezentau termene de azi pe mâine, iar rezultatul? N-au reușit să construiască nici măcar 10% din ce au promis. În schimb, premierul Ponta a prezentat o strategie realistă, cu termene de realizare credibile, indicând și sursele de finanțare. De ce este acest lucru rău? Ar fi fost mai bine să facă declarații bombastice, iar peste 4-5-6 ani să purtăm aceeași discuție, despre lipsa de autostrăzi? Trebuie totuși să remarc faptul că de la venirea USL la guvernare a fost deblocat POS Transporturi, iar tronsoane aflate în lucru, dar neterminate din cauza lipsei finanțării, au fost finalizate.
Ceea ce mi-a atras atenția în mod special a fost faptul că cele mai multe tronsoane anunțate de Guvern, și cele care vor fi realizate cu prioritate, sunt în Transilvania. Acest lucru denotă că dincolo de acuzațiile aduse de o parte a presei, conform căreia Ponta ar fi la mâna așa-zișilor baroni locali, când vine vorba de dezvoltarea infrastructurii de transport, ceea ce va ajuta incredibil economia, politica este lăsată deoparte.
Spre deosebire de Traian Băsescu, care pedepsește o țară întreagă pentru palma primită la referendumul din vara anului trecut, prin amânarea bugetului și denunțarea acordului cu FMI, USL nu a ținut cont de simpatiile electorale ale transilvănenilor, regiunea fiind cunoscută în anii trecuți pentru orientarea sa pro-PDL. Singurul element luat în calcul a fost necesitatea autostrăzilor și beneficiul pe care acestea îl vor aduce economiei regionale, implicit naționale. Cel mai bun astfel de exemplu este Clujul condus de Emil Boc, care a beneficiat de fonduri de la Guvern atât pentru aeroport, cât și pentru Centura de Est, fonduri menite a acoperi datoriile lăsate, culmea, de fostele guverne PDL, iar acum va fi legat și de o autostadă.
Vă mai amintiți cum în 2010-2011, primarii PSD sau PNL se plângeau de faptul că guvernul aloca discreționar bani numai edililor PDL? Vă mai amintiți când Fondul de Rezervă al Guvernului era direcționat doar către acești primari sau președinți de Consilii Județene, ca să nu mai spun de PNDI-ul Elenei Udrea, cel mai „gras” fond de campanie electorală existent vreodată în România? Din fericire, astfel de practici au fost lăsate în urmă, iar actualul guvern se uită în special la beneficiile economice și necesitatea unor proiecte, fără să ia în calcul culoarea politică a celor care conduc județele sau orașele care vor beneficia de aceste proiecte.
De asemenea, nu pot să înțeleg cum îndrăznesc pedeliștii, dar și Traian Băsescu, să vorbească despre absorbția fondurilor europene sau construcția de autostrăzi, având în vedere că n-au fost în stare să facă nimic în anii lor de guvernare, ba mai rău, au lăsat în urma lor dezastru. Unde a fost Traian Băsescu în cei 9 ani de mandat de până acum? Ce-a păzit? Sau abia acum a revenit asupra afirmației făcută în calitate de ministru al transporturilor, perioadă în care considera că România nu are nevoie de autostrăzi?
Ştirile orei
In articol vorbesti despre realizarile USL in privinta autostrazilor si faci comparatie cu fostii. Iar ca poza pui o harta pe care Transilvania are harta separata, are denumiri ale localitatilor in ungureste, ce mai... o tara separata.
Si atunci de ce n-ai scris direct SZEKELY LAND și te mai complici cu Transylvania?