Cum ar afecta o cotă unică scăzută sistemul fiscal bugetar

| 19 aug, 2013

Colegiul Director al PDL de la Baia Mare s-a dovedit a fi mult zgomot pentru nimic. În timp ce mass-media se aştepta la decizii de forţă privind soarta Elenei Udrea în partid, democrat-liberalii au „îngropat” tema o dată în plus şi au abordat teme prin care nu au făcut altceva decât să se auto-ridiculizeze. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este abordarea economico-fiscală a formaţiunii conduse de Vasile Blaga.

Astfel, PDL a adoptat sâmbătă, la Colegiul Director al partidului care s-a desfăşurat la Baia Mare, o rezoluţie de susţinere a clasei de mijloc din România, în condiţiile în care acest segment social a fost, în opinia democrat-liberalilor, "mult lovit de guvernarea USL", deși tocmai guvernarea PDL-Băsescu aproape că a distrus clasa de mijloc prin politicile de austeritate. Pentru a-și susține punctul de vedere, PDL a depus în Parlament un proiect de reducerea a fiscalităţii care prevede scăderea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, cu toate că în perioada cât s-a aflat la guvernare a ignorat complet chiar și o dezbatere cu privire la reducerea taxelor și impozitelor.

Strategia democrat-liberalilor este comică. A deplânge soarta românilor sub guvernarea USL şi a solicita scăderea fiscalităţii când guvernările PDL i-au adus pe români în pragul disperării, prin măriri de taxe şi impozite, concedieri colective, tăieri ale pensiilor şi salariilor şi toată suita de măsuri de austeritate iraţionale denotă demagogie dusă la extrem. Guvernarea USL a reuşit să repare greşelile pedeliştilor, a reîntregit salariile, a scăzut prețul la energie electrică,  a stabilizat România şi a reînscris ţara pe un trend de creştere economică.

Aşadar, rezoluţia PDL în domeniul fiscal nu convinge pe nimeni. Demersul indică, de fapt, că PDL a intrat în panică. Propunerea de scădere a cotei unice la 12% este deşănţată fiind o supralicitare în contextul în care democrat-liberalilor le fuge pământul de sub picioare. Cabinetul Ponta a preluat cota unică de 16% şi a menţinut-o nu neapărat pentru că ar fi cea mai oportună taxare, ci pentru a nu bulversa sistemul fiscal şi pentru a oferi predictibilitate mediului economic. La acest moment, PDL vede că toate angajamentele bune pentru România sunt realizate de actualul guvern.

Dincolo de dezbaterea sterilă pe tema valorii cotei unice pe care încearcă să o genereze PDL şi care nu are niciun temei în realitate, Cabinetul Ponta a adoptat o serie de măsuri sustenabile pentru economie, cu adresabilitate directă pentru nivelul de trai al românilor. Spre exemplu, guvernarea USL a crescut salariul minim în două tranşe – de la 700 la 750 de lei în februarie 2013 şi de la 750 la 800 de lei în iulie 2013. TVA-ul la pâine a fost diminuat cu 15%, o măsură ce are impact direct atât asupra categoriilor vulnerabile de populaţie, cât şi din perspectiva reducerii evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei. Până la finalul anului 2013, pe măsura creării spaţiului fiscal, Guvernul Ponta va reduce CASS la angajator.

În acest context, PDL nu are nici dreptul şi nici legitimitatea de a critica politicile Executivului. Vorbim despre măsuri îndreptate în sensul atragerii de investitori şi al creării de noi locuri de muncă. Dacă tendinţa pozitivă în economie va fi continuată şi în perioada următoare – iar premisele sunt deja create – dezideratul unei creşteri sustenabile a nivelului de trai pentru toţi românii va fi atins, în acord cu angajamentele luate de USL. Cei mai în măsură să compare activitatea guvernării USL în raport cu cea a PDL  sunt cetăţenii care constată pe cont propriu dinamica guvernărilor, dincolo de tentativele de intoxicare venite din zona democrat-liberalilor aflaţi într-o permanentă criză pe scena politică.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ