Cum arată avionul de lux cu care a plecat Klaus Iohannis la Riga
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat joi la Summit-ul de la Riga în aceeaşi bijuterie a aviaţiei cu care a plecat şi la Bruxelles, un Challenger 300 în valoare de 20 de milioane de euro, fabricat în 2009, ale cărui dotări depăşesc standardul clasei VIP.
Avionul, care aparţine companiei Toyo Aviation, se distinge prin mobilierul şi dotările tehnice puse la dispoziţia pasagerilor. Aeronava dispune de televizor LCD, DVD player cu sistem audio performant sau chiar comunicaţii prin satelit. Cu alte cuvinte, un stil de călătorie la un nivel superior clasei VIP, aşa cum este definit pe site-ul companiei.
Deplasarea preşedintelui cu avionul de lux vine în condiţiile în care Guvernul a anunţat că va cumpăra un avion pentru deplasările externe ale primilor 4 oficiali ai statului român. În Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al premierului prin care se constituie o comisie specială care să negocieze achiziţionarea unei aeronave oficiale. Boeing-ul 707, cunoscut drept aeronava prezidenţială, a fost vândut în 2012 de autorităţile române şi operează în misiuni militare ale SUA şi ale NATO, notează B1.
Aici puteți vedea mai multe poze cu aeronava
Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat joi, dorința ca summitul de la Riga unde va participa să reprezinte un moment esențial pentru consolidarea relațiilor cu statele din Est.
"Ne dorim ca acest summit să marcheze un moment important pentru consolidarea relațiilor cu statele din Est. Mă refer aici la Republica Moldova, Georgia și Ucraina față de al cărui parcurs european, România este direct interesată. Summitul se desfășoară într-un climat de securitate mult mai complex. Vom face o reevaluare de la ultimul summit și până în prezent. Angajamentul nostru pentru parteneriatul estic trebuie reconfirmat. La Riga voi susține principiul diferențierii în funcție de meritele proprii ale fiecărui partener. Reafirmarrea angajamentului față de aceste state este necesară în continuare.
Avem nevoie de o viziune strategică pe termen lung, mai ambițioasă și mai bine definită. Aceasta trebuie să țină seama că acordurile de asociere nu reprezintă obiectivul final al cooperării lor cu UE. Voi susține ca UE să își mențină oferta angajantă față de partenerii mai competenți.
Summitul de la Riga se va încheia cu o declarație comună în care vor fi precizate obiectivele UE pentru perioada următoare", a declarat președintele Klaus Iohannis înaintea plecării la Summitul de la Riga.