Cum au ajuns 70% din sumele decontate de Casa de Asigurări Mehedinţi în buzunarele lui Duicu
Una din firmele controlate de familia lui Adrian Duicu (PSD), presedintele CJ Mehedinti, aflat in arest preventiv, a primit 70% din totalul sumelor decontate de Casa de Asigurari de Sanatate pentru servicii paraclinice pentru tot judetul.
Informatia apare in propunerea procurorilor DNA prin care s-a obtinut arestarea preventiva a lui Duicu. Astfel, Societatea Romrad RMN SRL, controlata de Adrian Duicu, desi in acte, ca asociati, apar mama si sotia acestuia, a obtinut sume uriase de bani din bugetul CAS, in anii 2012-2013, anchetatorii avand date potrivit carora au fost inscrisi pacienti fictivi si au fost inregistrate in acte efectuarea de investigatii medicale care nu au fost realizate in realitate, scrie Evenimentul Zilei.
Procurorii spun ca, pentru ca societatea lui sa poata primi efectiv sumele a caror decontare a fost aprobata, una dintre functionarele de la CJAS Mehedinti, Grigorita Feraru, la solicitarea lui Duicu, a tergiversat sau respins cererile de decontare depuse de alte unitati medicale.
La schimb, sotul directoarei CJAS, Sorin Rolea, a ajuns intr-o functie de executie la Biroul Vamal Portile de Fier I, dupa ce Duicu a discutat cu Ioan Moldoveanu, seful Directiei Regionale Vamale Timisoara. De asemenea, sotul Grigoritei Feraru a fost numit intr-o functie de conducere in cadrul aparatului tehnic al Primariei Drobeta Turnu-Severin, dupa ce Duicu a discutat cu primarul Gheorghe Constantin.
Mai mult, conform sursei citate, CJ Mehedinti a emis facturi pentru societatea Romrad RMN SRL pe data de 30 martie 2007, cu toate ca firma a fost infiintata abia pe 2 aprilie 2007. In plus, Adrian Duicu a votat in Consiliul Judetean pentru aprobarea inchirierii spatiilor si apoi a cumpararii acestora. El a incalcat astfel legea si a intrat in conflict de interese, ajungandu-se astfel la dosarul deschis de ANI in urma caruia risca sa isi piarda functia.
Procurorii mai arata ca Adrian Duicu a fost finantat de la Timisoara cu sume importante, scoase ilegal dintr-o firma a lui Georgica Cornu. Acesta a descoperit in contabilitatea grupului Izometal - Confort un contract de imprumut si niste bilete de banca, pe care i-a fost falsificata semnatura, si in baza carora firmele lui Duicu au primit sute de mii de lei. "Am sa ma indrept impotriva bancii pentru ca nu a verificat specimenul de semnatura", a declarat Georgica Cornu.
Unul dintre cele mai scandaloase aspecte din dosar vizeaza modul in care Duicu a incercat sa insceneze un flagrant de luare de mita unei asistente de la Spitalul Judetean Mehedinti, Laura Baritz, doar pentru ca aceasta posta pe Facebook diverse nemultumiri fata de el. Duicu i-a cerut direct sefei Sectiei de Radiologie sa o dea afara pe asistenta si pe sotul ei, asistent.
Pentru ca nu a reusit, in ianuarie 2014, Duicu i-a cerut directorului postului TV Tele 2 Drobeta sa faca un reportaj cu camera ascunsa, in care asistenta ar fi trebuit sa primeasca "mita" de la un jurnalist pentru eliberarea unei adeverinte medicale. Asistenta a refuzat banii, dar acest episod, dezvaluit de procurori, a contat atunci cand judecatorul a decis arestarea lui Duicu si a celorlalti doi apropiati, Stefan Ponea si Constantin Popescu.
In acest dosar mai apare si judecatorul Norel Popescu, membru interimar in CSM, care este verificat de Inspectia Judiciara, din cauza unor interceptari in care judecatorul il sfatuieste pe Duicu cum sa-si faca apararea in proces,lucru strict interzis de statutul magistratilor. Mai mult, intr-o discutie cu un subordonat, Duicu ii cerea sa vorbeasca cu Norel despre "aia", "cu aceeasi functie", "ca el a fost pe contencios...judecator".
Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, vineri dimineata, ca presedintele CJ Mehedinti, Adrian Duicu, ramane in arest pentru 30 de zile. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul sefului Politiei Mehedinti, Stefan Ponea, si a presedintelui PSD Orsova, Constantin Popescu.