Cum dă PSD tonul în noua tentativă de reformare a clasei politice
Alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie au transmis un semnal foarte clar clasei politice şi anume că este nevoie de o reformare totală, adică fără corupţi şi o politică în favoarea cetăţenilor. PSD pare că a înţeles cel mai bine acest mesaj şi a început în forţă cu reformarea partidului.
În cealaltă tabără, PNL (a se înţelege PNL+PDL) încă se îmbată din victoria obţinută de Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale şi pare că nu este capabil să preia modelul social-democraţilor.
PSD reformă. Monstrul adormit s-a trezit şi a zguduit clasa politică. PSD, un partid care a câştigat fără drept de apel ultimele alegeri electorale din 2012 şi care părea favorit cert că va da noul preşedinte al ţării, a primit o grea lovitură în momentul în care a pierdut alegerile prezidenţiale.
Candidatul social-democraţilor Victor Ponta a înţeles cel mai bine mesajul electoratului şi a pornit într-o luptă de reformare a partidului. Şi a trecut la fapte: a cerut parlamentarilor PSD să încuviinţeze cererile justiţiei, mai mulţi preşedinţi de Consilii Judeţene care au probleme cu justiţia au demisionat din funcţiile politice ale partidului sau au fost demişi, iar ultima propunere vizează separarea funcţiei politice din partid de funcţia administrativă la nivel local.
Proiect politic. Aceste acţiuni sunt de apreciat, însă este nevoie de consecvenţă. Ce-i drept, preşedintele PSD Victor Ponta a declarat că până la congresul partidului din primăvară va veni cu un proiect politic care vizează o amplă reformă a social-democraţilor.
„Cred că este o propunere corectă și cred că se aplică la toată lumea, fără excepții (n.r. delimitarea funcțiilor politice de cele administrative). Bineînțeles, nu sunt eu excepția. Noua reformă nu poate fi făcută decât printr-un efort colectiv. E vorba de viitor, nu poate fi aplicat ceva retroactiv. Mi se aplică și mie“, a declarat Victor Ponta.
Citeşte şi: Dispariţia dinozaurilor - despre reformele din PSD şi „Noul PNL”
Dacă în PSD a început să se taie în carne vie, în noul PNL încă domneşte momentul de euforie după câştigarea alegerilor prezidenţiale. Iar după declaraţiile liderilor partidului nu se vede că au înţeles ceva din votul dat de români în data de 16 noiembrie. Vasile Blaga vrea să vină la guvernare în 2015 cu Cătălin Predoiu premier şi cu o echipă formată din oameni cu grave probleme de imagine.
Acum, cu monstrul adormit treaz clasa politică trebuie să se reformeze dacă mai vrea să aibă un viitor pe această scenă. În caz contrar vor apărea noi partide care le vor lua locul.
Ştirile orei
a fost optimist.
insa acum incepe democratia in Romania!
vine o vreme, vine o vama...
vremea a venit, vama abia incepe!
psd va fi reformat de catre DNA!
stia ponta ce spunea ca daca psd pierde presedentia "scapa cine poate"! stia ce partid mafiot este psd!