Cum e posibil să NU știi că ești GRAVIDĂ
Un copil din 600 se naște fără ca mama să aibă habar că era însărcinată, potrivit unor studii realizate în Germania și Irlanda. Deși ni se pare incredibil că există femei care nu își dau seama că așteaptă un copil, oamenii de știință au câteva explicații în această privință, chiar dacă nu s-au făcut prea multe cercetări în domeniu.
Auzim din ce în ce mai des cazuri în care femeile află foarte târziu că sunt însărcinate sau chiar în ultima clipă, în timpul travaliului. În urmă cu câteva zile, o adolescentă din România a ajuns la spital cu suspiciuni de ocluzie intestinală ca mai apoi, după câteva ore, să nască o fetiță, sănătoasă, de altfel.
Și totuși, cum este posibil să nu realizezi că ești însărcinată?
"Absenţa multor simptome caracteristice sarcinii, lipsa de experienţă, neatenţia la semnalele corpului, sentimentele faţă de sarcină, stresul pot face ca o femeie să ascundă voluntar sau involuntar o sarcină", a concluzionat un studiu german citat de Times Online, potrivit unica.ro.
Specialiștii explică clar că nu toate femeile care pretind a nu fi știut de sarcină sunt mincinoase. Teama de o sarcină nedorită produce anxietate, iar din această cauză mintea refuză efectiv să recunoască simptomele clasice ale sarcinii. Însă pot fi și alte explicații: sângerarile benigne asociate sarcinii sunt confundate cu menstruaţia, burtica nu se vede din cauza obezităţii sau este foarte mică daca muşchii abdomenului sunt bine antrenaţi.
Un alt lucru esențial care le uimește pe mămicile cu experiență este că unele femei nu simt mișcările corpului. Experții spun că în primele luni aceste mişcări sunt foarte slabe, se simt la fel ca gazele la stomac, astfel ca o femeie ce nu a avut niciodată copii le confundă ușor. Mai târziu, copilul începe să-şi schimbe poziţia, iar mişcările lui sunt confundate cu sindromul colonului iritabil. Mai mult, unii bebeluşi pur şi simplu nu lovesc atât de tare sau atât de des ca ceilalţi.
Dacă, la toate aceste aspecte, adaugăm câteva teste de sarcină fals negative sau un tratament cu contraceptive lung de câţiva ani, nu e de mirare că unele femei nu au nici cea mai vagă idee că sunt însărcinate. Din fericire, statisticile arată că bebeluşii veniţi pe neaşteptate sunt la fel de sănătoşi cu cei ai căror mame merg regulat la control ginecologic şi fac ecografii.