Cum fac presiuni miliardari de carton asupra Guvernului, pentru reducerea prețului la energie
De câteva luni Ioan Niculae pare să își fi mutat afacerile în clădirea Willbrook de la intrarea din Otopeni, fiind invitatul de serviciu al postului Realitatea TV. Cam din aceeași perioadă Realitatea a început, seară de seară, să dedice un spațiu de emisie destul de mare problemei liberalizării prețurilor la gaze.
Ioan Niculae este patron de combinate chimice și unul dintre cei mai mari consumatori de gaze din România, beneficiind până acum și de câteva contracte cu prețuri preferențiale. Să fie toate acestea o coincidență? Nu prea cred.
Seară de seară, indiferent de subiectul dezbaterii, Andreea Crețulescu, și uneori Rareș Bogdan, introduc în discuție și tema prețului gazelor, propăvăduind argumentele folosite de Ioan Niculae. Acestora li se alătură destul de des prin telefon și Cozmin Gușă, întâiul expert în geopolitică al țării, care de asemenea îi ia apărarea patronului InterAgro. Recent, acestui demers mediatic s-a alăturat și Adevărul. Avem așadar toate caracteristicile unei campanii media, al cărei beneficiar este fără doar și poate Niculae, unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată în jurul a 1 miliard de euro.
Dacă până acum protagoniștii acestei campanii s-au limitat la a se plânge și a-și prezenta argumentele împotriva liberalizării prețurilor la gaze, zilele trecute au trecut la următorul nivel: dezinformarea. Realitatea și Adevărul au prezentat o știre conform căreia ministrul delegat pentru energie, Constantin Niță, ar fi declarat că eșecul proiectului Nabucco poate fi folosit de România pentru a cere o amânare a liberalizării prețurilor la gaze. Cu toate acestea, nu există nicăieri o astfel de declarație a ministrului. Mai mult, în urmă cu două săptămâni, Adevărul a publicat o știre conform căreia Guvernul ar fi încercat să obțină de la Comisia Europeană o amânare de 6 luni, dar aceasta i-a fost respinsă, oficialii europeni argumentând că trebuie respectat actualul grafic pentru dereglementare. Reamintesc faptul că liberalizarea prețurilor a fost asumată în timpul guvernărilor Boc, în cadrul acordului cu FMI.
Problema lui Niculae este faptul că prin calendarul de liberalizare vor fi eliminate tarifele reglementate pentru industrie, ceea ce înseamnă că nu va mai putea beneficia de gaz subvenționat, la prețuri mai mici decât cele de pe piață. Creșterea prețului materiei prime înseamnă profituri mai mici pentru Niculae. De aceea miliardarul român a trecut la atac, folosindu-se de mass-media în încercarea de a pune presiune pe Guvern. Problema lui este că a greșit guvernul.
Întrebarea mea este de ce face Niculae aceste demersuri abia acum, când este prea târziu, și nu le-a făcut în momentul asumării acestei măsuri de către Emil Boc? De ce nu auzeam în urmă cu 2 ani la Realitatea, informații despre această „apocalipsă” a industriei românești, numită liberalizarea prețului la gaze? Indiferent, răspunsul la această întrebare îl deține doar Niculae.