Cum face premierul Ponta joc win-win în cazul Tokes
Preşedintele Băsescu are şansa unui joc cu cărţile pe masă, după ce premierul Ponta şi-a declarat public disponibilitatea de a oficializa retragerea distincţiilor pe care liderul maghiar le-a primit în trecut, cea mai recentă în 2009, chiar de la Traian Băsescu.
“Contrasemnez un eventual decret al preşedintelui de retragere a decoraţiei acordate lui Tokes”, a declarat ferm Victor Ponta.
Poziția premierului îl forțează pe Băsescu să ia o decizie în sensul retragerii decorației, mai ales că însuşi şeful statului a luat recent distanţă faţă de Laszlo Tokes, într-una din vizitele sale în comunitatea maghiară din Transilvania. "Şi atunci când auzi cetăţeni români spunând că ar vrea Transilvania sub un dictat nu poţi decât să te cutremuri, să te întrebi ce fel de oameni, ce fel de cetăţeni români sunt. Pe mine m-a marcat această solicitare a unui purtător de cetăţenie română. M-a marcat pentru că l-am considerat un simbol al Revoluţiei Române. Din păcate, oameni care gândesc în felul acesta, că Transilvania ar putea face obiect de discuţii, de negocieri, nu fac decât să ne dezamăgească orice ar fi făcut în trecutul lor”, declara acum câteva zile şeful statului.
În altă ordine de idei, prerogativa retragerii decoraţiilor aparţine preşedintelui României. Pentru a-şi dubla prin fapte retorica împotriva instigărilor interetnice şi pentru a fi măcar o dată consecvent în politică, Traian Băsescu poate solicita, prin decret, returnarea respectivelor distincţii. În cazul în care va îngropa tema, şeful statului ar da o nouă dovadă a fariseismului său. Cel mai probabil, președintele nu-i va retrage decoraţia lui Tokes, invocând implicarea acestuia în evenimentele din 1989, „merite” ce i-au fost recunoscute prin acrodarea distincţiei Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.
Traian Băsescu este conştient că retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes i-ar crea probleme în zonele din maghiarime pe care le-a păcălit în trecut. Prin urmare, şeful statului nu are nici un interes să îşi ostilizeze electoratul maghiar şi cu atât mai puţin pe vechiul prieten, pastorul reformat ajuns parlamentar european.
Cert este că atacurile la Laszlo Tokes nu vizează doar obţinerea de capital politic pentru el sau PMP. Miza este una cu bătaie lungă, fiind vizat un şantaj la adresa UDMR astfel încât formaţiunea maghiară să se apropie de Partidul Mişcarea Populară. Atacurile iresponsabile ale lui Traian Băsescu la adresa escaladării discursului extremist nu fac însă altceva decât să amplifice retorica iredentistă şi să genereze teren fertil pentru formaţiunile extremiste care nu vor avea nicio reţinere în a specula politic ieşirile brutale ale preşedintelui Băsescu. Astfel, în locul unei normalizări a raporturilor dintre România şi Budapesta pe tema aza-ziselor conflicte interetnice, tensiunile tind să se permanentizeze conform cunoscutului proverb “când semeni vânt, culegi furtună”.