Cum face trustul Pro al lui Adrian Sârbu presiuni asupra Guvernului

| 26 sep, 2013

Sârbu se folosește de agenția de presă pe care a construit-o, pentru a pune Guvernul în dificultate și a obține din nou favoruri fiscale, așa cum a făcut și în trecut, iar în acest demers folosește fără nici un pic de reținere dezinformarea, chiar cu riscul de a fi prins.

Alintat de fostele guvernări prin scutiri de taxe și ștergeri de datorii, întors din Cehia după ce și-a dat demisia de la CME, Adrian Sârbu se confruntă cu problema cetățeanului român de rând: plata taxelor și impozitelor.

Supărat nevoie mare pe actualul Guvern, Sârbu și-a scos trustul de presă la atac și se joacă de-a dezinformarea. Nu este pentru prima dată când o știre a agenției Mediafax răstălmăcește cuvintele premierului Ponta. S-a întâmplat și în septembrie 2012, când în urma unei conferințe de presă de la Târgu Jiu, agenția Mediafax a relatat că premierul a declarat că trebuie majorată cota unică de 16%, pentru a avea mai mulți bani la buget, în condițiile în care în realitate acesta declarase că în contextul păstrării cotei unice la 16%, vor trebui identificate alte surse suplimentare de venit pentru bugetul de stat.

Acum, Mediafax a recidivat și a anunțat că Ponta ar fi spus că respingerea proiectului de la Roșia Montană ar fi o catastrofă, știre care s-a propagat în mediul on-line, în special printre cei care se  declară împotriva proiectului, extrem de rapid. Nu același lucru îl putem spune și despre retractare. Prinși cu mâța-n sac, cei de la Mediafax s-au văzut nevoiți să corecteze știrea și să prezinte declarația primului-ministru așa cum a fost făcută în realitate: „pentru România, dacă Parlamentul va decide să nu facă acest proiect, nu va fi o mare problemă. Dar dacă România va transmite mesajul că suntem împotriva investitorilor, împotriva investitorilor străini, împotriva folosirii potenţialului nostru, aceasta va fi o catastrofă pentru România”.

Diferența dintre cele două este cam mare ca să poată fi considerată o simplă greșeală nevinovată, fiind evident faptul că nu a fost vorba de o eroare, ci de rea-voință.

Mai mult, Mediafax, ca agenție de presă, ar trebui să relateze știrile în mod obiectiv. Cu toate acestea, subordonații lui Sârbu de multe ori manipulează informația, astfel încât aceasta să fie negativă la adresa Guvernului sau a reprezentanților puterii. Un exemplu în acest sens este articolul intitulat „Comisia Roşia Montană, la o întâlnire la Câmpeni cu opozanţii proiectului. Parlamentarii, împiedicaţi să iasă din local de 1.000 de persoane”.

Dacă trecem dincolo de titlu, aflăm că așa ceva nu s-a întâmplat, iar cele 1.000 de persoane de fapt ar fi încercat să blocheze ieșirea parlamentarilor, dar n-au mai făcut-o. În condițiile în care parlamentarii s-au întâlnit cu opozanți ai proiectului, iar cei de afară făceau parte din aceeași tabără, este cel puțin ciudată intenția lor, iar asta naște semne de întrebare cu privire la veridicitatea știrii. Chiar Darius Vâlcov, președintele comisiei speciale, a negat că s-ar fi produs astfel de incidente.

Altă relatare a Mediafax a produs ușoare tensiuni între premierul Ponta și ministrul Grapini, a cărei declarație a fost de asemenea reinterpretată, astfel încât să pară că spune despre propriul Guvern că este unul prost.

Declarația originală a fost „dacă s-a înţeles că eu am apăsat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru că niciun ministru nu a venit până acum şi să spună ce prost e Guvernul. Nu? Intru şi eu în Cartea recordurilor”, și era o replică adusă lui Adrian Vasilescu, care i-a reproșat ministrului că a apăsat prea mult pedala Guvernului. Editorii Mediafax au înțeles însă altceva, și anume „Grapini: Pot intra în Cartea Recordurilor, niciun ministru n-a spus până acum ce prost e Guvernul”.

Aceste exemple sunt doar din ultimele zile, iar cu cât căutăm în urmă, cu atât găsim mai multe. Sârbu se folosește de agenția de presă pe care a construit-o, pentru a pune Guvernul în dificultate și a obține din nou favoruri fiscale, așa cum a făcut și în trecut, iar în acest demers folosește fără nici un pic de reținere dezinformarea, chiar cu riscul de a fi prins. Este implicat în mass-media de foarte mulți ani și știe foarte bine că o știre negativă se propagă mult mai repede decât una pozitivă, iar indiferent de numărul de retractări, răul făcut nu mai poate fi îndreptat în totalitate. În acest demers, Mediafax se decredibilizează ca sursă de informații și ia calea tabloidelor, care una pun în titlul articolului, și cu totul altceva în conținutul său.

N-ar fi exclus ca în curând să vedem și pe site-ul Mediafax titluri de genul „rămâi prost dacă citești ce-a zis premierul”, „n-o să-ți vină să crezi ce-a făcut Ponta” și clasicul „VEZI AICI!”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 sep, 2013
cantautor
Nimic nou sub soare...
Angajatii altui trust de presa,ar putea scrie,de exemplu asa:
"Aceste exemple sunt doar din ultimele zile, iar cu cât căutăm în urmă, cu atât găsim mai multe. Ghita se folosește de agenția de presă pe care a construit-o, pentru a nu pune Guvernul în dificultate și a obține din nou favoruri , așa cum a făcut și în trecut, iar în acest demers folosește fără nici un pic de reținere dezinformarea, chiar cu riscul de a fi prins". (este o mica parafrazare)...
Nu ma intereseaza batalia dintre trusturi,fiindca banuiesc ca toate procedeaza de maniera asta...
Daca gresesc,sa fie pacatul meu...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ