Cum faci diferenţa între roşiile sănătoase şi cele modificate genetic
Medicul Paul Moraru a explicat într-o emisiune Kanal D cum să deosebeşti roşiile modificate genetic de cele sănătoase.
"Aceste rosii sunt in peste 10.000 de specii si fiecare are continutul in anumite vitamine. Suntem in plin sezon, asa ca recomand tuturor sa foloseasca rosia in loc de iaurt pentru arsurile solare.", a spus medicul.
Citeşte şi: Atenţie la roşiile cu “ţugui”! După ce vei citi sigur nu vei mai consuma
"Rosiile cu mot si cele cu riduri sunt modificate genetic. La randul lor, modifica celulele omului. E foarte bine la piata sa ceri ca rosia sa fie sectionata pentru a vedea daca este o rosie modificata sau nu. Sunt foarte multe seminte in aceste rosii. Un exemplu de rosie buna: rosia vanata. Este un amestec de rosu si violet. Are o concentratie bogata in beta-caroten. Rosia galbena este bogata in xeanxatina care ii ajuta pe cei cu probleme de vedere. Este recomandat sa o consumi vara.
Rosia ovala este o rosie care la prima vedere este buna. Daca o sectionam vedem compozitia ei. O rosie cu o structura gelationoasa buna, lipita de pulpa rosiei, cu seminte conturate, inseamna ca rosia nu este modificata genetic. Rosiile care au mai multa verdeata si merge si pe pulpa, inseamna ca au solanina, o substanta chimica periculoasa. Cu cat e mai fibroasa si adanca radacina, cu atat este mai periculoasa. Daca nu este o masa compacta si are fereastra in pulpa, semanta nu se pastreaza ca samanta, inseamna ca rosia este modificata genetic.
Trebuie sa stim ca rosia este potentata atunci cand este tratata termic. Asa se distrug o parte din vitamine, insa licopenul si beta carotenul se potenteaza. Rosia trebuie sa aiba culoare uniforma si miros de fruct. Rosiile modificate genetic nu au miros si gust si pot dezvolta diferite forme de cancer.", a concluzionat Paul Moraru.