Cum funcţionează manipularea media. Studiu de caz: stalpul din drum
Miercuri, în mass media a început să circule o ştire conform căreia pe centura Craiovei s-ar fi dat în folosinţă o porţiune de drum în mijlocul căreia ar fi fost uitat un stâlp de electricitate.
Ştirea spunea că stâlpul de medie tensiune era amplasat acolo anterior demarării proiectului de infrastructură rutieră şi că firma care a construit drumul nu a eliminat, din lipsă de fonduri, stâlpul înaintea începerii lucrărilor.
Iniţial, informaţia a apărut în presa locală din Craiova, a doua zi fiind preluată şi de presa centrală. Tot joi au venit şi lămuririle din partea CNADNR, care explica că respectiva situaţie nu reprezintă o soluţie tehnică acceptată şi că stâlpul va fi mutat înainte de turnarea celui de-al doilea strat de asfalt. Până ca acest răspuns oficial să fie dat publictăţii, presa centrală deja preluase şi retransmise informaţia în forma sa iniţială, aceea că în prezent circulația autovehiculelor s-ar fi deslășurat pe lângă stâlp. De asemenea, presa centrală a mai reuşit să adauge şi câteva elemente de ordin stilistic, cu scopul de a pune în evidenţă mesajul.
De exemplu, faptul că stâlpul se află la aproximativ 10 kilometri de Craiova este omis cu totul sau prezentat ca secundar. În schimb există multiple referinţe la oraşul Caracal. Astfel, un post de televiziune central începe relatarea ştirii cu următoarea frază: “La 40 de kilometri de Caracal, în Oltenia, un stâlp de tensiune se află chiar în mijlocul șoselei. Cei de la CNADNR spun că l-au lăsat acolo pentru că nu s-a plătit să fie luat de acolo”. De asemenea, un alt canal de televiziune aprecia că: ”La 40 de kilometri de Caracal, oltenii o facură iar de poveste”. Desigur, aceste precizări sunt legate de unele stereotipuri, apelul la stereotipii fiind unul din mecanismele principale pe care un exerciţiu de manipulare se bazează. Faptul că evenimentul s-a petrecut într-o zonă despre ai cărei locuitori circulă o multitudine de glume şi anecdote nu a reprezentat decât un element ce a fost folosit pentru a da credibilitate informaţiei.
Una dintre tehnicile clasice de manipulare presupune preluarea parţială a unei informaţii reale, adăugarea unor elemente neadevărate şi senzaţionale, accentuarea anumitor stereotipii şi livrarea ştirii către public. În plus, cu cât ştirea este preluată de mai multe canale media, cu atât ea capată mai multă legitimitate şi valoare de adevăr. Imaginea stâlpului din mijlocul drumului de lângă Caracal se înscrie, din acest punct de vedere, perfect în această categorie, exerciţiul de manipulare fiind evident.
Stâlpul de lângă Craiova este pe un drum aflat încă în şantier şi pe care lucrările nu sunt încheiate. Aceste elemente sunt precizate în comunicatul remis de CNADNR, dar, deşi le-a prezentat, mass media discută despre ele ca fiind secundare. În schimb, modul în care presa centrală a transmis ştirea poate reprezenta un caz de manual în ceea ce priveşte modul în care se realizează o manipulare gri. Ştirea în sine poate părea minoră, dar modul în care ea a fost rostogolită demonstrează, în cel mai bun caz, cam cât de profesionistă este mass media autohtonă, o concluzie extrem îngrijorătoare pentru noi toţi.