Cum își revine piața muncii
Evoluția pozitivă a economiei românești din ultimii ani, alături de reducerea poverii fiscale pe muncă și promisiunea că aceasta va fi din nou redusă, așa cum se propune în Noul Cod Fiscal, au relansat apetitul societăților comerciale din România pentru noi angajări.
Datele INS confirmă acest lucru. Peste 95.000 de noi locuri de muncă efectiv stabile au fost create în 2014, iar șomajul se află la cel mai mic nivel din ultimii 5 ani. De asemenea, mai multe studii indică optimismul angajatorilor și faptul că în 2015 aceștia vor crea noi locuri de muncă.
Potrivit unui studiu realizat de cei de la Hipo.ro, peste 70% din companiile locale spun că 2015 va fi anul creşterilor de personal, unul din doi angajatori având în plan mărirea echipei chiar cu mai mult de 10% faţă de 2014. Cele mai multe locuri de muncă vor fi create în următoarele 12 luni în departamentele de software, de vânzări, de suport şi în zona de inginerie. Această informație are corespondent în datele INS, potrivit cărora în 2014 industria IT&C a avut a doua contribuție la creșterea economică de 2,9% înregistrată de țara noastră, aceasta fiind de 0,6 puncte procentuale.
Optimismul angajatorilor este confirmat și de un alt studiu, realizat de cei de la ManpowerGroup România. Potrivit acestuia, peste un sfert dintre angajatorii din România anunţă planuri de creştere a numărului de angajaţi în trimestrul al doilea, în special în industria prelucrătoare. Previziunea netă de angajare este de +11%, fiind cea mai puternică din trimestrul patru din 2012 până în prezent. În ceea ce privește previziunea netă în industria prelucătoare, aceasta este de 28%, fiind cea mai robustă din ultimele 10 trimestre. La fel ca în cazul studiului Hipo.ro, și datele Manpower se reflectă în ultimele informații ale INS, care arată că în industria prelucrătoare numărul comenzilor noi, pe total piaţa internă şi externă, a crescut în luna ianuarie, în termeni nominali, cu 11% comparativ cu aceeaşi lună din 2014 şi cu 7,3% faţă de decembrie.
Măsurile promovate în ultimii trei ani, consensul politic, stabilitatea și mai ales predictibilitatea mult dorită de actualul premier, au făcut ca angajatorii să aibă în sfârșit încredere că se pot dezvolta în siguranță, fără a întâmpina mari surprize neplăcute, așa cum se întâmpla în trecut, când peste noapte se schimba legislația iar asta dădea planurile multora peste cap.