Cum încasează România un MILIARD DE EURO
Parteneriatul între Loteria Română şi grupul austriac Novomatic va aduceRomâniei peste un miliard de euro.Protocolul a fost semnat pe o perioadă de 15 ani, timp în care Loteria Română va primi 50% din încasări din exploatarea celor peste 10.000 de terminale de video-loterie de ultimă generaţie puse la dispoziţie de austrieci.
Acest contract marchează sfârşitul unei perioade negre pentru Loteria Română. Ultimii 10 ani au stat sub auspiciile corupţiei instituţionale în principal din cauza contractelor extrem de păguboase pentru Loterie, semnate cu grupul de firme greceşti Lotrom, compania Schelter dar şi Grupul GIR.
Practic, se poate spune că Loteria Română şi-a programat pierderi în valoare de peste un miliard de euro prin contracte care vizează serviciile loto on-line (care nu au existat niciodată), faimosul 6 din 49 dar şi pariuri şi „păcănele”. Spre exemplu, paguba cea mai mare pe care a susţinut-o, timp de 10 (zece) ani, Compania Loteria Română se învârte în jurul utilizării aparatelor de tip video-lottery- terminal (VLT) pe care „partenerii” greci ai companiei s-au angajat că le pun la dispoziţie. Vorbim de cca. 7000 de aparate pe care Compania Loteria Română a trebuit să le plătească din greu, în fiecare an, timp de 10 ani. Problema este că grecii, în loc să furnizeze VLT-uri au considerat că este echivalent să pună la dispoziţie Loteriei aparate tip slot-machine sau jocuri mecanice în limbajul autohton, comun. Loteria Română a fost obligată să plătească o taxă de utilizare pentru aceste aparate, de 2000 de euro pe an, pentru fiecare aparat. Dacă înmulţim 10 ani (120 de luni) cu cele 7000 de terminale şi cu 2000 de euro, chirie pe fiecare aparat, obţinem fabuloasa sumă de un 1.680.000.000 de euro pe care Loteria s-a angajat să îi plătească grecilor.
Nu numai că această sumă este nesimţită, dar condiţiile de împărţire a profitului nu a fost niciodată 50/50 cum este normal, nu, grecii luat 80% din profit şi Loteria Română a rămas cu doar 20%, plus plata integrală a aparatelor de tip joc – mecanic. Problema este că rezilierea contractului nu s-a făcut niciodată deşi pierderile, aşa cum am arătat au fost imense. Rezilierea contractului nu ar fi costat atât de mult Loteria, o sumă de 40 de milioane de euro pe care i-am fi pierdut prin reziliere nu se compară cu suma de un miliard şi jumătate de euro pe care Loteria i-a pierdut benevol pe parcursul ultimilor 10 ani.
Contractele păguboase au adus Loteria în pragul insolvenţei şi falimentului, cu banii pe care i-a plătit grecilor de la Lotrom Loteria Română îşi putea construi cea mai performantă infrastructură de jocuri de noroc din Europa. Pagubele continuă şi la 6 din 49 unde „infrastructura” mănâncă banii Loteriei de 21 de ani. Beneficiarii sunt tot grecii care ar fi încasat din această afacere peste un miliard de euro.
Nu trebuie să fii doctor în economie şi finanţe să îţi dai seama că, pana acum, Loteria Română a fost căpuşată de un sistem clientelar bine sedimentat. De altfel, ştirea că Loteria Română a scăpat în sfârşit de contractele care i-au adus găuri considerabile nu este atât de bine mediatizată cât ar fi.
Mai mult decât atât, noul contract pe care Loteria l-a semnat cu austriecii de la Novomatic care este curajos şi în parametrii normali, care asigură Loteriei venituri minime de 75 de milioane de euro dar şi o împărţire 50-50 între parteneri, este atacat de cei care sunt acum loviţi în interese. Articolele care anunţă lipsa de transparenţă a procedurilor de achiziţie publică şi negociere sunt în mod vădit controlate de cei care vor să decredibilizeze managementul actual al companiei, de altfel, singurul care a avut curajul să pună stop unui robinet lăsat deschis.
Ce trebuie să ştim despre noul contract cu austriecii de la Novomatic: aparatele VLT sunt de ultimă generaţie şi 10.000 la număr, beneficiile se împart în mod egal între parteneri şi se preconizează un profit de peste un miliard de euro pentru Loteria Română. Toate suspiciunile care au planat asupra afacerilor păguboase de la Loto se pot opri acum, cel puţin pentru următorii 15 ani.