Cum îşi propune Guvernul să ajute sectorul IT

| 25 ian, 2014

O nouă veste bună pentru economie vine dinspre Guvernul României, Executivul anunţând măsuri pentru stimularea şi dezvoltarea sectorului IT. O schemă de ajutor de stat prevede că firmele care investesc în domeniu IT din România vor beneficia de ajutoare de 67 milioane de euro.

Prin această măsură, Guvernul doreşte impulsionarea sectorului IT în crearea de noi locuri de muncă. Astfel, se estimează că firmele din IT vor face investitiţii totale care vor depăşi suma de 160 de milioane de euro, investiţii în urma cărora vor fi create peste 3000 de locuri de muncă în următorii trei ani.

Măsura anunţată de Executiv se înscrie în politică generală a actualului Guvern de păstrare în ţară a specialiştilor români în IT. Şi asta pentru că investiţia în resursa umană este la ora actuală în România, poate cea mai valoroasă investiţie. Iar în ceea ce-i priveşte pe IT-iştii români, aceştia au devenit de mult o certitudine, fiind unul din atuurile pe care ţara noastră încă le are. Acest lucru este confirmat şi de către Amalia Sterescu, expert de top în cadrul gigantului american Oracle, care scoate în evidenţă punctele ţări ale informaticienilor români faţă de IT-iştii din alte ţări cu tradiţie în acest domeniu. Printre calităţile intrinseci ale specialiştilor români, această remarcă creativitatea şi inventivitatea, cât mai ales competenţele legate de limbile străine. “Există în România un grup de competenţe pe care celelate ţări nu le au. Şi anume competenţele de limbi străine (...) nicăieri în lume nu vei găsi profesionişti capabili să vorbească două, trei sau chiar patru limbi străine. Se spune – şi această o spune cei care au lucrat atât cu specialiştii IT din India, cât şi din Filipine – se spune despre români că au un stil diferit, că sunt mai inventivi, că sunt mai creativi şi că le place să... inventeze şi să nu ia regulă că regulă”, afirmă Amalia Sterescu într-un interviu publicat de România Liberă.

În contextul în care este extrem de dificil de păstrat oamenii buni în ţară, exodul creierelor fiind una din problemele cu care România se confruntă de mulţi ani, eforturile Guvernului sunt lăudabile. De altfel sprijinirea şi dezvoltarea sectorului IT face parte din direcţiile de guvernare, sectorul IT fiind asumat drept unul strategic de către actualul Executiv. Merită amintit aici și inițiativa de anul trecut a Guvernului, care a organizat atunci stagii de practică la Palatul Victoria pentru tinerii studenţi sau absolvenţi cu noţiuni de bază în domeniul IT. Tinerii selectaţi au fost repartizaţi, în raport cu competenţele acestora, la Cancelaria primului-ministru sau Secretariatul General al Guvernului.

Dacă aceste politici vor fi duse mai departe și acest tip de decizii vor fi luate în continuare de Guvern, putem spera că România va putea deveni în perioada următoare un hub tehnologic în sud-estul Europei.

Tag-uri: Guvern, IT
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 ian, 2014
berenger
adica
guvernul ia bani de la niste oameni foarte bogati, cetatenii romaniei, si-i da unor firme foarte sarace, microsoft, google, oracle, ibm, ca acestia sa angajeze romani. pretul pe vita furajata e undeva de vreo 23000 de euro, salariul unui profesor universitar pe cativa ani. sa aplaudam clarviziunea guvernului

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ