Cum poți scăpa de taxa TV. Un român a reușit
Reprezentantii TVR vad in cresterea taxei radio-tv colacul de salvare al Televiziunii Romane. Ei spun ca banii pe care i-ar obtine in plus ar putea fi investiti in realizarea de programe si cresterea audientei.
Pe de alta parte, o majorare a taxei lunare de la 4 la 6 sau 8 lei, nu este pe placul contribuabilului, cu atat mai mult cu cat specialisti din drept considera birul abuziv.
Avocatul Codrut Avram sustine ca taxa radio-tv pe care romanii o platesc luna de luna, in abonamentul la electricitate, poate fi considerata o taxa abuziva. Si asta pentru ca este o taxa impusa, lipsindu-i "factorul negociere", scrie dailybusiness.ro.
“Taxa ar trebui sa fie stabilita prin negocierea posturilor de televiziune cu consumatorul direct sau cu asociatiile de consumatori”, a precizat Avram, pentru DailyBusiness.ro.
Taxa se dovedeste a fi cu atat mai abuziva cu cat se aplica si persoanelor fizice si juridice care nu au televizor.
Potrivit aceluiasi avocat, consumatorii care vor sa nu mai plateasca taxa radio-tv o pot reclama in instanta, invocand totodata caracterul ei de neconstitutionalitate.
Ei au sanse de castig in conditiile in care exista deja un precedent in acest sens. Anul trecut, proprietarul unei mici fabrici de confectii din Oradea a reusit sa scape de plata taxei radio-tv, dupa ce s-a judecat cu statul timp de 4 ani.
"Firma noastra nu-si plateste angajatii ca sa se uite la televizor. Fetele mai asculta radioul, dar nu programele SRR", afirma atunci antreprenorul.
Instanta i-a dat castig de cauza lui Popa dupa ce in 2009, el a dat in judecata Guvernul, care in 2003 a dat o ordonanta de urgenta prin care Electrica obliga consumatorii, persoane juridice, la plata lunara a unei taxe radio de 10 lei si a unei taxe TV de 50 de lei.
In dosar au fost implicati Guvernul, Societatea Romana de Televiziune si, in final, Electrica, iar in final acestea au fost puse sa plateasca cheltuielile de judecata.