Cum poţi atinge maximul sănătăţii mintale. Nu este deloc greu
Pentru a fi sanatos mintal trebuie sa-si gasesti echilibrul corect in viata, iar acest poate fi atins prin metode ca evitarea monotoniei, activitati de voluntariat si evitarea alcoolului si a dragorulior, sustin medicii.
Pentru a fi sănătoşi mintal, fiecare dintre noi trebuie să-şi găsească echilibrul corect în viaţă, care poate fi atins prin metode precum: linistirea mintii, ruperea monotoniei, activitati de voluntariat si evitarea alcoolului si a drogurilor.
"Sunt zece lucruri pe care orice om le poate face pentru sanatatea lui mintala: valorizati-va, aveti grija de corpul dumneavoastra, inconjurati-va de oameni buni, oferiti-va ca voluntar, gestionati stresul, linistiti-va mintea, stabiliti-va obiective realiste, rupeti monotonia, evitati alcoolul si alte droguri, acceptati ajutorul atunci cand este nevoie", a declarat Elena Preda, medic la Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos" din Bucureşti.
Potrivit medicului, o persoana din cinci poate sa aiba o problema psihiatrica. "In prezent, depresia ocupa locul trei in lume, dar in viitor tinde sa ajunga pe locul doi, dupa bolile cardiovasculare", a mai spus dr. Elena Preda.
Tot legat de sfaturile pentru sanatatea mintala, medicul a dat exemple de activitati ce pot ajuta in acest scop. "Valorizati-va inseamna, de fapt, a-ti face timp pentru hobby-uri, proiecte preferate sau pentru a citi. Faceti cuvinte incrucisate zilnic, lucrati in gradina, luati lectii de dans, invatati o limba straina sau cantati la un instrument", a spus dr. Preda. Referitor la grija fata de corp, specialistul a spus ca aceasta poate imbunatati, si ea, sanatatea mintala. "Trebuie grija ca mancarea sa fie nutritiva, sa fie evitate tigarile, sa fie consumata multa apa, dar conteaza in special exercitii fizice, care ajuta la reducerea depresiei si a anxietatii, la imbunatatirea starii de spirit. Important este, de asemenea, somnul, lipsa acestuia contribuind la depresie", a explicat Elena Preda.
Cat priveste monotonia, Elena Preda a mentionat ca "antidoturi" schimbarea ritmului cu "lucruri chiar mici, un cadou de exemplu, schimbarea traseului de jogging, o excursie, plimbarea intr-un alt parc decat cel de obicei si, de ce nu, un nou restaurant". O alta recomandare este, potrivit medicului, evitarea consumului de alcool si droguri. "Pastrati consumul de alcool la un nivel minim. Uneori, oamenii folosesc alcoolul si drogurile ca automedicatie, insa, in realitate, acestea le agraveaza problemele", a spus Elena Preda.