Cum putem vedea caracterul unui om după trăsăturile feţei?
O imagine face cât o mie de cuvinte, spune un celebru citat, iar asemeni acestui citat trăsăturile unui om ne pot arăta caracterul unui om. De altfel, în China Antică, de exemplu, se credea că fizionomia este o reflectare a sufletului.
La bărbaţi, forma feţei şi anumite amănunte ale trăsăturilor transmit privitorilor un mesaj privind felul lor de a fi şi sunt efectiv corelate cu anumite trăsături de caracter, după cum arată mai multe studii recente întreprinse la diferite universităţi, conform descoperă.ro.
Ce spune faţa lată la bărbaţi
- bărbaţii cu feţe late sunt mai înclinaţi să mintă şi să înşele şi inspiră mai puţină încredere (studiu realizat la University of Wisconsin-Milwaukee şi publicat în 2011 în Proceedings of the Royal Society B); studiul a arătat, de asemenea, că bărbaţii cu feţe mai late se simţeau, în general, mai puternici, iar această senzaţie de putere, cred cercetătorii, le afecta comportamentul etic.
- bărbaţii cu feţe late erau mai înclinaţi să se comporte agresiv, să exprime prejudecăţi rasiale, făcând remarci rasiste,
- tot lăţimea mai mare a feţei a fost asociată şi cu succesul în afaceri: un studiu realizat la Sussex University (publicat în 2013 în British Journal of Psychology) arăta că bărbaţii cu asemenea proporţii ale feţei au o fire mai dominatoare, ceea ce poate explica reuşitele lor, fie pentru că oamenii tind să îi perceapă ca lideri, fie - mai probabil - pentru că însăşi firea lor hotărâtă, îndrăzneaţă, competitivă, îi conduce spre succes.
- hormonul masculin numit testosteron influenţează atât forma feţei, cât şi psihologia şi comportamentul. Un nivel mare al testosteronului este cel care duce la dezvoltarea unor trăsături faciale percepute ca fiind “masculine” - mai “colţuroase”, cu arcade proeminente, maxilare puternic conturate - şi tot testosteronul conferă bărbaţilor forţă fizică şi agresivitate.
Ce-şi doresc bărbaţii
- bărbaţii au declarat că sunt atraşi, pentru flirturi şi relaţii scurte, de femeile cu trăsături fine, foarte feminine, dar, pentru relaţii îndelungate, preferă femeile mai puţin atrăgătoare şi cu trăsături mai puţin gingaşe.
- bărbaţii ar prefera, pentru relaţii pe termen lung, femeile mai puţin atrăgătoare şi feminine pentru că e mai puţin probabil ca acestea să fie infidele. Cele foarte feminine au fost percepute ca fiind mai înclinate spre infidelitate, ceea ce i-ar putea pune pe bărbaţi în situaţia de a creşte copii care nu sunt ai lor.
- alte studii au arătat că şi femeile au interpretări şi preferinţe asemănătoare: preferă, pentru relaţii scurte, bărbaţi cu aspect mai masculin, dar, când vine vorba despre o relaţie cu angajament pe termen lung, obligaţii şi copii, aceleaşi femei preferă bărbaţi mai puţin "macho", cu niveluri mai scăzute de testosteron, poate - cred oamenii de ştiinţă - pentru că aceştia sunt consideraţi mai de încredere când e vorba despre creşterea copiilor.
Fiziognomonia este disciplina care pretinde că poate aprecia caracterul omului după înfăţişarea lui fizică. Această disciplină corelează cu personalitatea aproximativ 100 de trăsături, conform Adevărul.ro.
Ce spun ochii şi sprâncenele:
- Sprâncenele: Despre persoanele care au sprâncene subţiri sau care nu sunt bine definite se crede că sunt nehotărâte şi neîncrezătoare în forţele proprii. De partea cealaltă, persoanele cu sprâncene groase, stufoase au o personalitate puternică. Sprâncenele unite denotă introspecţie, dar şi gelozie şi posesivitate.
- Ochii. Dacă sunt adânciţi în orbite, ochii denotă o personalitate interiorizată. Ochii ieşiţi din orbite caracterizează o persoană foarte extrovertită. Distanţa dintre ochi. Ochii apropiaţi indică personalităţi cu o viziune îngustă asupra lumii. O distanţă mai mare dintre ochi denotă o fire deschisă, tolerantă.
- Gura. Forma gurii oferă informaţii despre personalitatea unui individ. Colţurile ridicate sugerează o personalitate optimistă, iar cele lăsate sunt întâlnite la persoanele dificile, greu de mulţumit.
Maxilarul. Un maxilar bine definit sugerează un caracter puternic, dar şi o fire încăpăţânată. Un maxilar mic denotă slăbiciune şi este specific persoanelor care se lasă influenţate uşor.
- Ridurile. Cei care au riduri la colţul ochilor, cunoscute ca „talpa gâştii“, sunt firi deschise şi vesele, care oferă bună dispoziţie persoanelor din jur. Liniile verticale care apar între ochi sunt specifice persoanelor raţionale şi hotărâte.