Cum s-au creat în ultimul an peste 100.000 de locuri de muncă
Guvernarea PDL a fost caracterizată de tăieri și disponibilizări.
Acest lucru a avut o consecință nefastă asupra economiei țării, cuantificată în pierderea a 740 000 de locuri de muncă în intervalul 2008-2011. De un an de zile, România are un guvern a cărui strategie se bazează pe crearea de noi locuri de muncă și creștere economică, întocmai cu viziunea social-democraților europeni pentru dezvoltarea Uniunii Europene. Aceasta este exact opusul strategiei promovate până acum de popularii europeni, bazată pe măsuri de austeritate.
Rezultatele n-au întârziat să apară, așa că Guvernul USL se poate lăuda cu 100 000 de noi contracte de muncă înregistrate în ultimul an, numărul salariaților stabili ajungând la 4,37 de milioane. Mai jos puteți vedea un grafic în care este reprezentată evoluția locurilor de muncă în perioada 2008-2013.
După mulți ani de guvernare de pe o zi pe alta, iată că guvernul condus de Victor Ponta a elaborat o strategie pe termen mediu și lung, ce are ca obiective atragerea de noi investiții străine și crearea de noi locuri de muncă. Așa cum a explicat primul-ministru, primul an de guvernare USL s-a concentrat pe obținerea stabilității economice și politice, acest lucru fiind necesar pentru ca țara noastră să devină o destinație atractivă pentru investitorii străini. În momentul de față suntem singura țară din regiune care se bucură de stabilitate și printre puținele din Europa care au înregistrat creștere economică. Acest prim pas a însemnat practic pregătirea terenului.
Odată atinse aceste obiective, primul-ministru a trecut la pasul doi, și anume scoaterea României din izolarea în care a afundat-o Traian Băsescu, și dezvoltarea relațiilor externe. Relațiile bune cu guvernele străine reprezintă o garanție pentru investitorii din statele respective că țara noastră este o destinație în care își pot investi banii fără grijă. De asemenea, USL a avut curajul și rațiunea să se reorienteze și către alte zone ale lumii, din afara sferei tradiționale europene și euro-atlantice. Mă refer la statele asiatice, care în ultimii ani au acumulat capitaluri importante pe care caută să le investească, și mai mult, caută rampe de lansare către piața europeană. Printre aceste state se numără și China, cu care România a avut timp de mulți ani o relație politică bună, dar care din păcate a fost neglijată în ultima perioadă, fiind acum reactivată.
O altă decizie bună a USL a fost promovarea unor domenii cu potențial mare de creștere, cum sunt energia și agricultura, domenii care pot avea un impact pozitiv enorm asupra economiei. Gândiți-vă la implicațiile pe care le-ar avea ieftinirea energiei. Nu mă refer la reducerea facturilor pentru populație, ci la cele pentru industrie, care ar fi marele beneficiar. Țara noastră ar deveni astfel extrem de atractivă pentru marii industriași, deoarece costurile de producție ar fi mai mici. Adăugând aici stabilitatea politică și economică, și bunele relații externe, obținem rețeta succesului pentru creștere economică și crearea de noi locuri de muncă.
Un alt domeniu sprijinit de guvern este cel IT&C. A fost lansată chiar și o schemă de ajutor pentru companiile IT care creează mai mult de 200 noi locuri de muncă, locuri de muncă ocupate în general de tineri, în rândul cărora șomajul face ravagii în întreaga Europă. Astfel, companii ca gigantul Oracle, sau că tot am amintit de China, Huawei și ZTE, au anunțat extinderea investițiilor din România și angajarea a sute de persoane. Să nu uităm că vorbim de o industrie în care salariile sunt mult peste medie, ceea ce înseamnă și încasări mai mari la buget.
În final am ajuns și la infrastructură. Deblocarea POS Transporturi și promovarea parteneriatelor public-private se traduc prin începerea unor noi investiții în autostrăzi și infrastructura feroviară. Din nou, noi locuri de muncă, atât directe, cei care lucrează efectiv la construirea infrastructurii de transport, cât și indirecte, ca urmare a dezvoltării create în jurul unei infrastructuri mai bune.
Avem așadar toate elementele necesare pentru a putea privi cu speranță spre viitor, elemente care până acum ne-au lipsit: o strategie pentru dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă, și un guvern determinat să o pună în practică. Trebuie doar să avem puțină răbdare, deoarece nu degeaba se numește „strategie pe termen mediu și lung”.