Cum să folosim centrala termică pentru o factură cât mai mică la încălzire
Verificările tehnice periodice (VTP), folosirea corectă a echipamentelor şi reviziile centralei termice din locuință asigură un randament ridicat și duc la un consum și o factură mai reduse la încălzire.
Pe lângă acestea, există câteva măsuri simple ce pot ajuta la reducerea costurilor pentru încălzirea locuinţei atunci când este folosită o centrală termică.
Printre acestea se numără verificarea ca radiatoarele să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură şi izolarea geamurilor, uşilor şi chiar a pereţilor, acestea fiind sursa celor mai mari pierderi de căldură din locuinţă.
De asemenea, menţinerea unei temperaturi constante în camere, în jurul valorii de 21 grade C, este importantă, alături de folosirea de dispozitive de reglare (crono-termostate) ce pot aduce economii considerabile prin programarea funcţionării centralei termice.
Și efectuarea verificării tehnice periodice obligatorii la timp şi a activităţilor de mentenanţă sunt necesare pentru a se prelungi durata de viaţă a sistemului, evitând consumuri nejustificate.
”Verificarea tehnică periodică și reviziile regulate sunt operaţiuni esențiale pe care utilizatorii de centrale termice trebuie să le ia în calcul încă de la cumpărarea unui aparat. În acest sens, recomandarea noastră este ca achiziţia să fie influenţată de perioada de garanţie şi de serviciile post-garanţie puse la dispoziţie de producător”, a declarat Cătălin Drăguleanu, reprezentantul unei companii producătoare de centrale termice.
Potrivit lui Drăguleanu, în acest moment, doar aproximativ 10% dintre românii care se află în căutarea unei centrale termice de apartament consideră perioada de garanţie şi calitatea serviciilor de mentenanţă drept criterii esenţiale de selecţie, însă acest procent este în creştere de la an la an.
Verificarea tehnică, o dată la doi ani
Conform legii, verificarea tehnică periodică trebuie efectuată cel puțin o dată la doi ani de către o societate autorizată de ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat) şi constă în verificarea funcţionării corecte şi sigure a centralei termice.
Potrivit lui Cătălin Drăguleanu, pe lângă caracterul obligatoriu al verificării tehnice periodice, aceasta are și o serie de avantaje.
Cel mai important dintre acestea este reprezentat de reducerea costurilor.
Funcționarea îndelungată sau în condiţii incorecte a unei centrale termice duce la uzura pieselor, iar în timp pot apărea disfuncționalități, acestea din urmă ducând la creșterea temperaturii de ardere a gazelor. Astfel, crește consumul de gaze și, implicit, se vor majora și costurile.
În general, în cadrul verificării tehnice periodice, se probează integritatea aparatului și a menținerii condițiilor inițiale de instalare, se reglează instalația de ardere în scopul realizării unei arderi complete, se analizează gazele arse și încadrarea valorilor în limitele admise, se verifică funcționarea corectă a dispozitivelor de control, reglare şi siguranță și se efectuează și alte verificări aplicabile în conformitate cu condițiile tehnice prevăzute în livretul aparatului.
Dincolo de verificarea tehnică periodică a centralei termice, obligatorie prin lege, o revizie efectuată anual este indicată pentru a se mări durata de viaţă a sistemului.