Cum să te bronzezi fără riscuri. Sfaturi din partea medicilor
Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, dă mai multe sfaturi femeilor dornice de un bronz rapid, în condițiile în care arsurile solare sunt frecvente în această perioadă. Medicul subliniază că tratamentele improvizate în arsuri precum aplicare de iaurt, sare, ulei și miere pot complica evoluția arsurii solare și pot rămâne semne pe termen lung.
Tudor Ciuhodaru face mai multe recomandări pentru bronz fără riscuri:
1. Expunerea la soare trebuie facută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.
2. Aplicaţi în mod repetat loţiunile de plaja pentru a asigura un ecran protector. Formula "este bine puţin mai mult decât ar trebui" este cea care vă asigură că veţi beneficia de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă. Puteţi utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveţi tenul gras căutaţi formule noncomedogenice. Vericaţi factorul de protecţie solară, menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sesibilă trebuie sa folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25. Soluţiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele şi la fiecare ieşire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiatiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.
3. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice şi nu consumaţi alcool (inclusiv bere ) – vă deshidrateaza şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.
Citeşte şi: ALERTĂ de la meteorologi: Cod ROȘU de CANICULĂ