Cum se circulă după prima ninsoare din această iarnă. Porturi închise, întârzieri la avioane
Prima zăpadă a dat peste cap traficul din Capitală. În multe intersecții se circulă îngreunat, iar pe cele mai mari bulevarde, coloanele de mașini se întind pe kilometri întregi. La Aeroportul Otopeni se degivrează aeronavele înainte de decolare, ceea ce conduce la întârzieri de până la 30 minute, iar porturile Midia şi Mangalia sunt închise momentan, din cauza vântului puternic.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vreunui eveniment rutier sau a vremii nefavorabile, însă porturile Midia şi Mangalia sunt închise momentan, din cauza vântului puternic.
Poliţia Rutieră informează că zăpada s-a depus doar pe alocuri, iar lucrătorii de la C.N.A.I.R. au acţionat cu utilaje şi material antiderapant, astfel că momentan nu sunt probleme semnificative privind carosabilul.
În județul Sibiu se circulă în condiții de iarnă. Noaptea trecută s-a acționat cu 11 autoutilaje și s-au răspândit 29 de tone material antiderapant. Informarea a fost făcută de reprezentanții Direcției Regionale Drumuri și Poduri Brașov.
Potrivit Realitatea de Sibiu, materialul antiderapant a fost folosit pe DN 1, DN 7, DN 7C, DN 14, DN 14A si DN 14B. De asemenea, pe A 1 s-a acționat cu 8 autoutilaje și s-au răspândit 60 tone material antiderapant.
Zăpada abundentă și vântul puternic au făcut probleme în județul Buzău. Drumarii acționează în continuu pentru ca circulația să nu fie blocată, potrivit Realitatea de Buzau.
În cursul nopții s-a acționat permanent pe 6 drumuri naționale care leagă județul Buzău de Slobozia, Brăila, Ploiești, Brașov, Vrancea și Ialomița. Astfel, s-a intervenit cu 26 de utilaje ATB și unimog – uri și s-au împrăștiat peste 250 de tone de antiderapant pe următoarele tronsoane de drum: DN2E85 la limitele județelor Vrancea și Ialomița, DN1B Buzău – Ploiești, DN2B Buzău-Brăila, DN2C Costești –Slobozia, DN22 Râmnicu Sărat – Brăila și pe DN 10 Buzău-Brașov.
De asemenea, la Oreavu, un microbuz cu 15 persoane s-a rasturnat inafara carosabilului. Potrivit purtatatorului de cuvânt al Institutiei Prefectului nu au fost raniti grav dar soferul a ramas incarcerat si a fost necesara interventia unei echipe de descarcerare.
Mai multe persoane au fost transportate la spital acuzind dureri.
În judeţul Buzău, pe DN2E85 Buzău- Urziceni, pe raza localităţii Cioranca, a avut loc un acident în care au fost implicate două autoturisme. În urma evenimentului o persoană a fost rănită uşor. Traficul nu este blocat. Se fac cercetări pentru stabilirea vinovăţiei.
De asemenea, tot pe DN2 Buzău- Râmnicu Sărat, pe raza localităţii Oreavu, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă) şoferul unui microbuz (13 pasageri) a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat într-o movilă de pământ. În urma evenimentului 3 persoane au fost rănite uşor.
Sunt închise totodată circulaţiei rutiere 7 drumuri naţionale, respectiv:
1. DN 2H, în Milişăuţi, judeţul Suceava, la kilometrul 4+776, pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii asupra podului din localitate. Circulaţia se desfăşoară pe rutele ocolitoare DN 2 şi DN 17A - Rădăuţi - Suceava;
2. DN 2L, în Soveja, judeţul Vrancea, la kilometrul 59+900, ca urmare a precipitaţiilor abundente care au dus la prăbuşirea dalei de beton a podului, pe toată lăţimea căii de rulare;
3. DN 7C (Transfăgărăşan), de la kilometrul 104 (Piscu Negru, judeţul Argeş) până la kilometrul 130+800 de metri (Bâlea Cascadă, judeţul Sibiu), conform regulamentului de funcţionare a drumului şi din cauza instabilităţii atmosferice la altitudine, ce poate produce fenomene meteorologice extreme în orice moment;
4. DN 12B, în Slănic Moldova, judeţul Bacău, pe tronsonul kilometric 16+450-17+500, unde la intrarea în localitate s-a produs o cedare a terasamentului de drum, ce a dus la surparea acestuia pe o lungime de 3 metri. Traficul rutier se desfăşoară pe urmatoarea rută ocolitoare: DN 12B km 16+450 - str. Vasile Alecsandri - DN 12B km 17+500 şi retur, cu o restricţie de tonaj de 7,5 tone. Şi tot pe acest drum, dar pe tronsonul 0+452 - 0+487, s-a produs o alunecare de teren ce a dus la tasarea platformei carosabilului, iar circulaţia se desfăşoară pe ruta ocolitoare: DN 12A km 103+000 - str. 1 Mai - str. Răducanu - str. Podu de Fier - str. Tiseşti - str. Semicercului - str. Bradului - intersecţie cu DN 12B km 2+000 şi retur;
5. DN 17D, între Şanţ (judeţul Bistriţa-Năsăud) şi Cârlibaba (judeţul Suceava), pe tronsonul kilometric 86 - 103, din cauza nivelului IV de viabilitate, până la data de 31.03.2019;
6. DN 21A, între Bărăganul (judeţul Brăila) şi Ţăndărei (judeţul Ialomiţa), pe tronsonul kilometric 0 - 21, pentru execuţia lucrărilor la sistemul rutier. Traficul este deviat pe ruta ocolitoare: intersecţia DN 21A km 0 cu DN 21 km 57+780 (Bărăganul) - intersecţia DN 21 km 89+680 cu DN 2A km 66+050 (Slobozia) - intersecţia DN 2A km 90+250 cu DN 21A km 23+366 (Ţăndărei);
7. DN 67C (Transalpina), din cauza căderilor de zăpadă, pentru toate categoriile de autovehicule, pe tronsonul Rânca (Gorj) - Obârşia Lotrului (Vâlcea), între kilometrii 34+800 de metri şi 59+800 de metri.