Cum se dezamorsează o bombă socială
Prelungirea protestului nu doar că punea în pericol viaţa minerilor coborâţi în subteran, dar ar fi avut implicaţii majore pentru întreaga comunitate din zonă.
Situaţia de la Roşia Montană a intrat excesiv în zona vorbelor. Contestatarii proiectului rostogolesc deja de săptămâni bune acelaşi mesaj legat de impactul asupra mediului, fără a cunoaşte însă realităţile comunităţii de la Roşia Montană.
Gestul celor câteva zeci de mineri care au intrat în grevă în galeriile subterane pentru a lua atitudine faţă de blocajul proiectului RMGC vorbeşte de la sine despre gravitatea situaţiei din zonă. Vorbim despre oameni ale căror speranţe pentru o viaţă mai bune sunt legate de investiţia care deschide noi perspective economice şi sociale.
Înţelegând esenţa protestului minerilor de la Roşia Montană, premierul Ponta şi-a asumat demersul de a veni la faţa locului, de a discuta cu oamenii şi de a-i asigura că în calitate de prim-ministru al României va face tot ceea ce este posibil pentru ca proiectul Roşia Montană să fie deblocat. Astfel, minerii de la Roşia Montană, care s-au blocat în subteran de cinci zile, au ieşit din mină, duminică seară, după aproape o oră de la momentul în care premierul Victor Ponta a coborât la ei, primul-ministru spunându-le acestora că le va aduce Comisia parlamentară. "Eu le-am promis că o să facem comisia şi o să-i aducem pe toţi din comisie aici să vorbească cu ei. Şi să vadă aici, să se decidă dacă susţin sau nu proiectul, dar nimeni nu are voie, când nu ştie ce viaţă au oamenii ăştia, să zică "Nu". Trebuie să-i aducem aici, le-am promis şi o să mă ţin de cuvânt (...) Le-am promis că ne întoarcem aici cu comisia specială şi că fiecare parlamentar îi va asculta şi pe ei. Să ne gândim că oamenii ăştia au dreptul la viaţă", a afirmat Victor Ponta la ieşirea din mina de la Roşia Montană.
Acţiunea premierului Ponta înseamnă, de fapt, dezamorsare unei bombe sociale. Prelungirea protestului nu doar că punea în pericol viaţa minerilor coborâţi în subteran, dar ar fi avut implicaţii majore pentru întreaga comunitate din zonă. Gestul minerilor este expresia situaţiei disperate în care se găseşte la momentul actual această zonă din Munţii Apuseni care, odată cu închiderera exploatărilor miniere, a fost condamnată la sărăcie şi la o viaţă cu multe neajunsuri. Este şi motivul pentru care majoritatea tinerilor din Roşia Montană sunt în căutarea unei vieţi mai bune în oraşele din jur. Prin atitudinea arătată faţă de minerii din Roşia Montană, premierul Ponta demonstrează că este preocupat de găsirea unor soluţii, într-un constrast evident cu Traian Băsescu sau Crin Antonescu, primii oamenii în stat mărginindu-se în a susţine declaraţii departe de tumultul de la Roşia Montană.
După ce detractorii lui Victor Ponta s-au înghesuit să-l atace pe premier pentru blocajul proiectului Roşia Montană, primul ministru dovedeşte că este primul politician care manifestă deschidere către dialog şi disponibilitate în detensionarea situaţiei complicate din zona Roşia Montană. Adică faptele pe care le aşteaptă oamenii, nu vorbe pe care le-am tot auzit în aceste săptămâni şi care nu au clarificat în niciun fel tema investiţiei.