Cum se face corect reforma în Educație
În momentul de față, singura evaluare de sistem, după ani de școală și grădiniță, are loc în clasa a VIII-a, ceea ce face ca sistemul să nu poată fi calibrat corect pe parcurs.
Prezent la prima Școală Internațională de Vară „Dăscălimea românească”, organizată la Eforie Sud, ministrul Educației, Remus Pricopie, a făcut în fața profesorilor câteva declarații interesante despre măsurile care vor fi luate în sistemul educațional. Vestea cea bună este că în sfârșit ministerul Educației acordă o mare atenție sistemului de învățământ preuniversitar, mai exact, cel gimnazial și primar.
Remus Pricopie are o abordare realistă asupra bazei de la care această reformă trebuie să pornească. Cu toții știm că sistemul de educație are nevoie de mai mulți bani, însă injectarea lor aiurea nu este o soluție sustenabilă. Pentru a stabili exact necesitățile fiecărei unități de învățământ în parte, ministrul dorește ca accentul să fie pus pe evaluarea la clasă. În acest sens, vor fi introduse evaluări ale elevilor în clasa a II-a, a IV-a și a VI-a. În urma acestor evaluări vor fi obținute informații despre nivelul de pregătire al elevilor, care vor putea fi folosite acolo unde există vulnerabilități, atât la nivel de școli, cât și la nivel de clase sau la nivel de elev, în comparație cu alt elev. În momentul de față, singura evaluare de sistem, după ani de școală și grădiniță, are loc în clasa a VIII-a, ceea ce face ca sistemul să nu poată fi calibrat corect pe parcurs.
Ministerul a testat deja acest sistem de evaluări, iar acum dorește să îl extindă, Pricopie afirmând că ideea nu i-a aparținut, ci este una mai veche. Pentru cei care se pregătesc să acuze ministerul că astfel va pune o presiune în plus pe elevi, am o veste proastă: rezultatele acestor evaluări nu vor fi trecute în catalog, ci vor sta la baza realizării de către profesori a unor planuri individualizate de învățare și vor fi aduse la cunoștința părinților. Elevii vor fi evaluați in fiecare an la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Elevii de clasa a II-a vor fi testați la scris-citit și matematică, elevii de clasa a IV-a la limba româna / limba maternă, înțelegerea textului scris și matematică, iar elevii de clasa a VI-a, la limbă și comunicare, respectiv matematică și științe.
Pricopie a mai identificat o altă problemă, pe care speră că aceste evaluări periodice o vor corecta: unii profesori sunt prea îngăduitori la clasă și acordă elevilor note mai mari decât capacitățile lor reale, supraevaluându-i. Acest lucru induce în eroare atât elevul, cât și părinții. Ministrul a dat și exemplul unor elevi cu media 8 la matematică, dar care la Evaluarea Națională au luat 2,80. Realizarea unui plan individualizat de învățământ este un prim-pas necesar pentru a elimina „mentalitatea de turmă” care afectează învățământul românesc.
O altă măsură interesantă pe care Remus Pricopie vrea să o implementeze este publicarea lunară pe Internet a absențelor. În acest fel fiecare școală va cunoaște mai bine situația fiecărui elev, iar chiulangiii vor avea de dat explicații părinților, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra reducerii gradului de absenteism, destul de ridicat în școlile românești.
Ministrul Educației a mai atras atenția asupra unui fapt: nu putem să ne așteptăm la rezultate peste noapte, ci trebuie să avem răbdare, deoarece calibrările aduse sistemului își fac efectul în timp.
Nu în ultimul rând, este de apreciat gestul ministrului, care a făcut aceste anunțuri în timpul vacanței școlare, evitând astfel bulversarea elevilor, obișnuiți în ultimii ani cu schimbări în timpul anului școlar.