Cum se luptă Guvernul cu defrişările ilegale
În şedinţa de Guvern de miercuri, executivul condus de Victor Ponta a aprobat o măsură menită să reducă semnificativ exploatarea ilegală a materialului lemnos din România.
Conform ministrului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, decizia reprezintă "o veste foarte bună pentru pădurile româneşti şi o veste foarte proastă pentru cei care s-au ocupat cu tăierile ilegale, în sensul că un soft existent din 2008, prin Banca Mondială, care urmărea trasabilitatea lemnului din pădure până la destinatarul final, însă până în 15 a lunii viitoare, l-am extins şi permite urmărirea în timp real a drumului lemnului, începând din momentul în care pleacă camionul din pădure şi până când iese din ţară sau este în stadiu de mobilă".
Normele adoptate în şedinţa de guvern de miercuri vin după ce în luna octombrie executivul a aprobat o serie de reglementări noi în ceea ce priveşte activitatea operatorilor şi comercianţilor care recoltează, depozitează, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu lemn şi materiale lemnoase. Conform procedurilor aprobate atunci, înainte de comercializare, lemnul trebuia măsurat în rampă, iar documentele de însoțire a mărfii urmau să fie emise doar de autorităţile silvice, nu şi de companiile implicate în exploatare. Astfel, se elimina posibilitatea agenţilor economici de a declara cantităţi mai mici de lemn decât au exploatat în realitate, diferenţă care era vâdută de regulă la negru.
Acum, acest sistem a fost dus la următorul nivel, permiţând urmărirea masei lemnoase de la recoltare şi până la transformarea ei în produse finite, inexactităţile apărute pe parcurs fiind de natură să arate unde se fac afaceri ilegale cu lemn.
De asemenea, trebuie avut în vedere şi contextul mai larg în care acest sistem va fi implementat. Aşa cum observa şi ministrul Mediului Attila Korodi, actul normativ reprezintă un pas extrem de important în vederea scăderii infracţionalităţii în domeniul silvic. “Pasul făcut azi de Guvernul României (...) va fi un pas, din punctul nostru de vedere, chiar istoric pentru că deja dezbaterile pe Codul Silvic vor fi mult mai relaxate, infracţionalitatea va scădea foarte mult pentru că trasabilitatea on line este veriga care ne ajută”, a afirmat Korodi.
De asemenea, important este şi faptul că noua metodă de a scădea defrişările ilegale va implica cheltuieli minime, din moment ce nu este vorba decât despre o nouă funcţie pe care o va îndeplinii un soft achziţionat deja de statul român. Cu alte cuvinte, nu va mai fi nevoie de a realiza de la zero a unui nou sistem de urmărire a traseului lemnului exploatat ilegal, ci doar de o nouă funcţie adăugată unui sistem deja existent.
Dincolo de implicaţiile economice, problema defrişărilor ilegale are mai multe dimensiuni ce ţin de elemente precum stabilitatea macro-climatică, reducerea impactului inundaţiilor sau limitarea alunecărilor de teren prin stabilizarea solului. Astfel, pe lângă limitarea furturilor de lemn, strategia Guvernului de a scădea amploarea defrişărilor ilegale din păduri s-ar putea dovedi o măsură benefică pentru noi toţi, asigurând un mediu de viaţă mai sănătos.
Ştirile orei
si nu se lupta cu defrisarile ilegale
de fapt,vor sa defriseze tot