Cum se modifică Programul Rabla
Guvernul Ponta a anunţat că, din acest an, Programul Rabla se va desfăşura în noi condiţii. Soluţiile identificate sunt menite să evite birocaţia suplimentară, cozile şi speculanţii. Pentru prima oară de la debutul programului, tichetele Rabla nu vor mai fi distribuite pe judeţe, ci în funcţie de cererea la nivel naţional.
Programul Rabla intră în acest an într-o nouă etapă care va presupune redimensionarea completă a modului în care cei care doresc achiziţionarea de autovehicule noi vor putea intra în posesia tichetelor valorice.
Programul Rabla a fost lansat de guvernul condus de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în anul 2005. Din 2005 până în 2013, prin acest program au fost casate 459.775 de autoturisme uzate şi au fost achiziţionate 225.869 de autoturisme noi.
Programe similare s-au desfăşurat cu succes şi în alte state europene. În 2009 Germania a iniţiat un proiect de scoatere din uz a automobilelor vechi care presupunea acordarea a 2.500 de euro pentru fiecare autovehicul vechi. De la lansare şi până la finalul anului 2010, Germania a înregistrat două milioane de beneficiari.
Conceput ca un demers care să ajute la înnoirea parcului auto și să sprijine în primul rând producătorii locali de autoturisme, programul Rabla din România a început însă să dea semne evidente de oboseală în ultimii ani. Astfel, în timp ce în 2010 și 2011 programul Rabla a permis casarea a 305.964 autoturisme uzate și achiziționarea a 101.766 autoturisme noi, dintre care 40.269 de origine autohtonă, în 2012, numărul rablelor care au intrat în program s-a redus simțitor, ajungând la doar 45.000. În acest context, recalibrarea condiţiilor în care se desfăşoară acest program reprezenta o necesitate absolută.
Astfel, guvernul Ponta a anunţat că, din acest an, Programul Rabla se va desfăşura în noi condiţii. Soluţiile identificate sunt menite să evite birocaţia suplimentară, cozile şi speculanţii. Pentru prima oară de la debutul programului, tichetele Rabla nu vor mai fi distribuite pe judeţe, ci în funcţie de cererea la nivel naţional.
Spre deosebire de anul trecut când tichetele Rabla au fost distribuite colectorilor în funcţie de numărul autovehiculelor uzate din fiecare judeţ, anul acesta va fi creată o bază de date naţională, constituită de către dealerii auto la care se înscriu solicitanţii. Totodată, spre deosebire de anul trecut, tichetele, în număr total de 20.000, nu vor mai fi distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.
Cei care doresc să scape de maşinile vechi vor putea să meargă la orice dealer pentru a se înscrie în program, urmând ca ulterior să îşi poată casa automobilul la orice colector autorizat, radierea maşinii făcându-se la Poliţia judeţului în care vehiculul a fost înmatriculat.
Prin faptul că tichete nu vor mai exista fizic, se elimină posibilitatea speculei care afecta programul în anii anteriori. Astfel, cei care vor să caseze o maşină veche dar nu vor să achiziţioneze un automobil nou vor trebui să se înţeleagă din start cu cineva care vrea să cumpere o maşină nouă, căruia să îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.
Se creează astfel premisele pentru ca Programul Rabla să continue să funcţioneze la parametrii maximi şi să contribuie la înnoirea parcului auto din ţara noastră.