Cum sunt furați românii. Sumele sunt EXORBITANTE
O analiză a Curții de Conturi citată de Gândul arată cum sunt furați banii românilor în cazul construcțiilor publice. Analiza vine la doar o zi după ce DNA a descins la Apa Nova, iar concluziile preliminare arată jaful constant la care a fost supus cetățeanul din România.
Frauda în aplicarea procedurilor de achiziţii publice cunoaşte o “perfecţionare continuă”, este una dintre concluziile analizei “Modalităţi de fraudare a fondurilor publice în realizarea lucrărilor de construcţii pentru obiective de investiţii”, publicate de Curtea de Conturi, scrie Gândul.info.
“Proiectanţii utilizează la estimarea valorii lucrărilor pentru realizarea obiectivelor de investiţii preţuri supradimensionate ale resurselor materiale comparativ cu situaţia reală la momentul întocmirii proiectului, de multe ori cu procente de până la 1.000%”, se arată în analiza semnată de un auditor de la Curtea de Conturi Ialomiţa.
Totodată, în cadrul procedurilor de achiziţie publică, apar cazuri în care valoarea estimată a unei lucrări este de multe ori majorată artificial pentru ca firma câştigătoare să poată obţine un preţ umflat.
Citește și: Câţi bani au băgat bucureştenii în buzunarele Apa Nova în urma majorărilor de tarife (DNA)
“Unul dintre motivele care stă la baza majorării artificiale a valorii estimate a unei lucrări este acela de a permite contructorului să obţină un preţ mult mai mare pentru lucrările executate faţă de valoarea lor reală”, menţionează autorul analizei.
Cu cât valoarea estimată a lucrărilor este mai mare, cu atât proiectantul încasează mai mult pentru realizarea acestuia.
La baza comiterii fraudelor există trei elemente, care pot fi rezumate sub forma unui “triunghi al fraudei” - oportunitatea, justificarea şi presiunea financiară -, arată analiza menţionată.
Bucureştenii jupuiţi la factura de apă
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, din postura de reprezentant al unui grup de interese format din firme străine, s-a folosit de influenţa pe care Vlad Moisescu şi Costin Berevoianu o aveau asupra funcţionarilor şi consilierilor din Primăria Generală şi Primăria Sectorului 1, determinând astfel obţinerea de contracte sau majorări de tarif la apă pentru populaţie, acuză DNA.
În urma acestor manevre repetate, compania Apa Nova şi-a mărit substanţial veniturile şi profitul, mai arată procurorii. Faţă de un profit de 85 de milioane de lei în 2011, Apa Nova a realizat aproape 120 de milioane de lei profit în 2012, ca urmare a majorării extraordinare de tarif pentru populaţie.
Bancul amar care descrie situaţia din România
Un banc din perioada anilor 2000 descrie foarte bine mecanismul prin care a fost păgubit și furat cetățeanul din România. Brokerul refugiat în Elveţia, Cristian Sima, l-a publicat pe pagina sa de socializare.
"In 2001 Adrian Nastase s-a dus la Berlusconi la vila de la Arcore si pe pereti a vazut tablouri de Sisley, Pissarro, Mondrian.
Nastase: Cum ati reusit sa cumparati asa ceva?Berlusconi il ia la geam si ii arata autostrada, vezi autostrada?
Nastase:da
Berlusconi: Trebuia sa fie cu 4 km mai lunga si cu 1m mai lata, restul e pe pereti.
In 2004 Berlusconi se duce la vila de la Cornu si vede Modigliani, Juan Miro, van gogh si exclama:Wooow, in doar 4 ani asemenea tablouri?
Nastase il ia la geam si ii spune, vezi spitalul ala?
Berlusconi: Nu!
Nastase: Pai asta e, e pe pereti!"
Ştirile orei
Avem nevoie de operatori online pentru postare de anunturi. Conditii minime: acces la internet, disponibilitate 3 h/zi, telefon mobil. Dorim sa colaboram cu persoane serioase, dedicate si perseverente intr-un proiect unic la nivel national. Asiguram in schimb profesionalism si performanta, iar castigurile ajung la 300 euro lunar. Solicita mai multe detalii la adresa: [email protected]
Anunt valabil pentru toate localitatile din tara.