Cum va fi toamna asta pentru agricultura românească
Agricultura românească are în sfârșit o toamnă bună. Recolta la grâu de anul acesta a depășit așteptările, fiind cea mai mare din ultimii nouă ani de zile. Legumicultorii au înregistrat de asemenea producții record, iar campania de recoltare a culturilor de toamnă este de așteptat să se încadreze în aceiași parametrii.
Ar fi însă o greșeală să atribuim meritul pentru recolta foarte bună a acestui an exclusiv condițiilor climatologice. Chiar dacă a plouat când și cât a trebuit, ajutorul pe care natura (sau Cel de Sus) l-a dat agriculturii românești ar fi fost în zadar fără măsurile concrete de sprijin care au fost implementate în ultima perioadă.
De la preluarea guvernării de către USL, agricultura a devenit în mod real un domeniu prioritar. Dovadă stau numeroasele politici şi măsuri de sprijin care au fost implementate în această perioadă. Au fost realizate plăţi directe şi complementare în valoare de 2,8 miliarde euro în anul 2013, a fost demarat Programul Naţional pentru refacerea sistemului de irigaţii, inclusiv programul “Prima umplere” a canalelor de irigaţii, au fost înfiinţate platforme de colectare pentru legume şi fructe prin PNDR în toate regiunile, au fost realizate investiţii în ferme familiale de 50 de milioane de euro, a fost înfiinţat Fondul Mutual pentru Susţinerea Sectorului Agricol, ca mecansim de acoperire a riscurilor pentru fermieri şi au fost deblocate microcreditele pentru investiţii în agricultură.
Aceste măsuri au oferit sprijinul mult așteptat de către agricultori, iar roadele nu au întârziat să apară. Conform ultimelor date furnizate de către INS, producția agricolă a contribuit la creșterea PIB în semestrul al I cu 3,5%, la o majorare de activitate de 6,1%. Și, cum recolta de toamnă de-abia a început să fie strânsă de pe câmpuri, este foarte probabil ca agricultura să își aducă în final o contribuție și mai mare la creșterea economică.
Rezultatele obținute în acest an de către agricultura românească dovedesc faptul că acest sector de activitate poate fi un motor de creștere pentru economie, cu condiția să existe un interes susținut pentru implementarea unor politici eficiente de sprijin. Iar cabinetul pare să facă la acest capitol ceea ce trebuie pentru ca experiența pozitivă a anului 2013 să devină o regulă și nu o excepție.
Astfel în ultima ședință de guvern, cabinetul a adoptat normele metodologice de aplicare ale OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea și susținerea fermelor de familie și facilitarea accesului la finanțare al fermierilor. De asemenea, prin fondul de garantare, va fi oferită o garanție de 50% din valoarea creditului acordat către fermieri, pentru achiziția de terenuri agricole. În sfârșit, pentru a veni în sprijinul micilor agricultori, cabinetul a decis acordarea a trei categorii de microcredite pentru realizarea de obiective de investitii de mici dimensiuni in domeniul agricol, neeligibile pentru finantare.
Desigur, nu putem spune că măsurile adoptate de către cabinet rezolvă complet problemele agriculturii românești. Dar ele o aduc cu un pas mai aproape de acea stare care îi va permite să își atingă pe deplin potențialul de dezvoltare.
Ştirile orei
productia buna din agricultura se datoreaza mai mult guvernului...
restul factorilor,sunt apa de ploaie...
de fapt si apa de ploaie este posibil sa se datoreze tot Guvernului si nu Celui de Sus...