Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. Când scăpăm de caniculă
Meteorologii estimează, pentru intervalul 4 - 17 august, o vreme, în general, călduroasă, cu temperaturi ce pot atinge valori maxime medii de 34 de grade Celsius, în Muntenia.
Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/ estimează şi episoade de instabilitate, în special către a doua parte a intervalului de prognoză, când se vor semnala averse pe arii relativ restrânse, inclusiv la munte.
În Banat, prima zi a săptămânii va fi călduroasă, cu valori maxime în jur de 32 de grade, apoi temperatura va scădea, astfel că, în data de 7 august, media maximelor va fi de 26...27 de grade. Intervalul 10...14 august va fi caracterizat de medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 29 şi 32 de grade. Minimele termice nu vor avea variaţii semnificative şi se vor situa, în medie, între 16 şi 18 grade Celsius. O scădere uşoară a temperaturilor maxime şi minime este posibilă după data de 15 august. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în intervalul 5...8 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse, posibil însemnate cantitativ. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile, probabilitatea fiind mai ridicată în 12 şi 14 august.
În Crişana, după o primă zi a săptămânii cu maxime apropiate de pragul caniculei, vremea se va răcori treptat. Temperatura va creşte după data de 9 august, spre valori medii ale maximelor în jur de 31 de grade, urmând ca după data de 14 august să scadă uşor, spre 28 de grade. Media regională a valorilor minime va oscila între 15 şi 17 grade. Ploi, posibil însemnate cantitativ se vor înregistra în intervalul 5...8 august. În restul intervalului probabilitatea pentru averse va fi în general redusă, exceptând zilele de 12 şi 14 august.
Pentru Transilvania, temperaturile maxime vor marca, începând din 5 august, o scădere uşoară, ajungând la valori medii de 27 de grade în data de 8 august. După această dată, se va relua tendinţa de creştere a temperaturii, astfel că în 12 august vremea va deveni călduroasă, cu medii ale maximelor în jur de 30 de grade. În ultima parte a intervalului, tendinţa va fi de răcorire uşoară. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative, o uşoară scădere a acestora remarcându-se spre finalul intervalului. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în intervalul 6...9 august, când vor fi ploi, iar izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate. În restul intervalului, aversele se vor semnala pe arii mai restrânse, în special în timpul după-amiezelor.
În Maramureş, în prima zi a intervalului, vremea va fi călduroasă, cu valori maxime în jur de 33 de grade, însă procesul ulterior de răcorire treptată va readuce regimul termic în apropierea mediilor climatologice - maxime în jurul a 26 de grade. Temperaturile diurne cresc după data de 9 august, până spre valori medii ale maximelor de 30 de grade, dar spre sfârşitul intervalului este probabilă o nouă scădere a acestora. Temperaturile minime vor fi relativ constante, în jurul valorilor de 15...16 grade, o uşoară scădere fiind posibilă spre sfârşitul intervalului. Averse, izolat importante cantitativ, se vor semnala mai ales în intervalul 6 - 9 august, dar şi în 12 şi 14 august.
În prima zi a intervalului va fi caniculă, în Moldova, în special în sudul şi estul regiunii, apoi temperatura va marca o uşoară scădere, vremea continuând însă să fie călduroasă până în jurul datei de 14 august, cu valori medii ale maximelor între 30 şi 32 de grade. Spre finalul intervalului, atât maximele, cât şi minimele termice vor înregistra o scădere de aproximativ 2 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în zilele de 8 şi 12 august, în timp ce, în restul intervalului, acestea vor fi posibile pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal.
În Dobrogea, pe toată durata celor două săptămâni, regimul termic se va situa peste cel mediu specific perioadei. Temperatura va avea valori maxime, în medie, peste 30 de grade, iar în primele două zile ale intervalului, local va fi caniculă. Minimele se vor menţine ridicate, peste 20 de grade, exceptând ultimele două zile, când vor fi uşor mai coborâte. Probabilitatea pentru ploi se va menţine în general redusă. Averse, pe arii restrânse, sunt posibile mai ales în zilele de 5 şi 8 august.
Vremea se va menţine călduroasă pe tot parcursul perioadei de prognoză în Muntenia, mai ales în zonele de câmpie, iar în primele două zile, local va fi caniculă. Temperaturile maxime vor oscila, în medie, între 30 şi 34 de grade, cele mai ridicate valori urmând să se înregistreze în 4 şi 5 august, dar şi în jurul datei de 12 august. Minimele termice se vor menţine relativ constante la valori medii de 17...18 grade, posibil uşor mai scăzute spre finalul intervalului. Local vor fi averse, izolat însemnate cantitativ, în 6 şi 7 august, posibil şi în 12 august, iar în restul intervalului doar trecător va ploua, în special în dealurile subcarpatice.
În Oltenia, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, cu o medie regională a valorilor diurne de 32...33 de grade. În perioada 6 - 8 august, pe fondul accentuării instabilităţii atmosferice, vremea se va răcori, astfel că media maximelor va coborî până spre 27 de grade. Temperatura va creşte din nou după data de 9 august, la valori medii de 30...31 de grade, iar în ultimele zile ale intervalului este posibilă o scădere uşoară. Temperaturile nocturne vor avea valori medii de 16...18 grade. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 6 - 8 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse, izolat însemnate cantitativ. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile, probabilitatea fiind mai ridicată în ziua de 12 august.
Temperaturile maxime vor scădea, la munte, de la valori medii de 24 de grade în prima zi, până la 19 grade în zilele de 7 şi 8 august. După data de 9 august, vremea se va încălzi din nou, astfel că se vor atinge maxime în jur de 22 de grade, dar spre finalul intervalului este posibilă o scădere uşoară a acestora. Valorile minime vor avea aproximativ aceeaşi evoluţie, respectiv 14 grade în intervalele calde şi 10...11 grade în cele mai reci. Vor fi averse, ce pot avea şi caracter torenţial în intervalul 6 - 8 august, când pe arii restrânse cantităţile de apă vor fi importante. În restul intervalului, ploile se vor semnala local, în special în timpul după-amiezelor.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 4-17 august 2014, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.