Cum văd economiștii de afară potențialul României
După aprecierile pozitive ale directorului general al FMI Christine Lagarde și ale think-tank-ului The Economist privind potențialul economic mare al României, iată că și prestigioasa publicație britanică The Financial Times enumeră avantajele pe care țara noastră le are pentru a fi o economie competitivă și de succes.
Punându-se de acord cu unele dintre concluziile raportului de anul trecut al agenției de rating Moody’s, care arătau că România are o economie diversă cu un bun potențial pentru creștere și competitivitate, The Financial Times a subliniat că printre avantajele de pe care ar putea profita țara noastră se află "piaţă internă mare, o bază economică diversificată şi un nivel scăzut al datoriilor".
De asemenea, FT o citează pe Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI în România, care a punctat faptul că un acord financiar preventivUniunea Europeană şi FMI (organizație internațională cu sediul la Washington) poate ajuta continuarea reformelor și implementarea politicilor macroeconomice, servind în același timp ca tampon împotriva șocurilor externe.
Ideea a fost întărită recent și de directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, care a declarat că România poate beneficia în viitor de potențialul uriaș prezentat de piața Uniunii Europene din punct de vedere al exporturilor. De altfel, exporturile, cererea internă și investițiile reprezintă, conform opiniei lui Lagarde, principalele locomotive ce pot mișca economia românească și care pot combate dependeța, generatoare de instabilitate.
Într-adevăr, excedentul de 314 milioane de euro înregistrat de balanța de exporturi și importuri pe primele cinci luni, o premieră pentru ultimii 20 de ani, este un indicator extrem de bun pentru încrederea investitorilor în țara noastră. De asemenea, deficitul bugetar a înregistrat o creștere semnificativă față de 2012, iar volumul veniturilor la bugetul general consolidat a crescut până la aproape 100 de miliarde de lei, cu 4,8% mai mult ca acum 12 luni. Acestea, alături de producția agricolă foarte bună la care se așteaptă fermierii, va ajuta foarte mult la dezvoltarea economiei.
Multe dintre prognozele privind creșterea economică arată că țara noastră va înregistra un PIB cu cel puțin 2% mai mare în 2013 față de anul trecut, iar România se va plasa în topul statelor europene cu cele mai bune evoluții economice.
În același timp, accesarea banilor europeni va reprezenta în continuare unul dintre pilonii de stabilitate economică pe care România trebuie să se plaseze. Creșterea ratei de absorbție a fonduri UE până peste 20%, o triplare a celei din 2012, este un semn că economia poate avea parte de sprijinul financiar necesar pentru a “tura motoarele”, trăgând după ea nivelul de trai al românilor.