Cum vor fi afectați de Brexit românii care locuiesc în Marea Britanie. Ce prevede Acordul de retragere adoptat de liderii UE
În Marea Britanie locuiesc aproximativ 411.000 de cetățeni români, reprezentând cea de-a doua comunitate europeană din Regatul Unit, după cea poloneză, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea HotNews.
Acordul de retragere adoptat de către liderii statelor membre UE27, acord care trebuie ratificat de Parlamentul britanic, garantează protejarea drepturilor românilor stabiliți în prezent în Marea Britanie, precum și ale celor care se vor stabili în această țară până la 31 decembrie 2020, finalul perioadei de tranziție. Practic, atât cetățenii români, cât și membrii de familie ai acestora vor continua să beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană după 29 martie 2019, data retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, sub rezerva ratificării acordului.
Într-un summit extraordinar convocat duminică la Bruxelles, șefii celor 27 de state din UE au luat, în unanimitate, o decizie istorică care stabilește termenii divorțului de Marea Britanie, după 44 de ani de când regatul a devenit parte a blocului comunitar. Procedural, acordul urmează să fie aprobat de Parlamentul de la Londra, unde premierul britanic Theresa May s-a confruntat deja cu critici dure privind forma negociată. De asemenea, documentul ar urma să fie ratificat și de Parlamentul European.
Conform datelor statistice oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproximativ 411.000 de cetățeni români. Aceștia reprezintă cea de-a doua comunitate europeană din Regatul Unit, după cea poloneză.
Acordul de retragere aprobat duminică de către liderii statelor membre UE27 prevede, la articolele 9-39, cadrul juridic aplicabil cetățenilor europeni rezidenți în Marea Britanie și cetățenilor britanici rezidenți în UE27.
Astfel, Acordul de retragere garantează protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români stabiliți în prezent în Marea Britanie, precum și ale cetățenilor români care se vor stabili în această țară până la 31 decembrie 2020 (finalul perioadei de tranziție). Practic, atât cetățenii români, cât și membrii de familie ai acestora vor continua sa beneficieze de drepturile conferite de legislația europeană după 29 martie 2019, data retragerii Marii Britanii din UE.
Totodată, Acordul de retragere asigură baza legală pentru continuarea coordonării sistemelor de securitate socială, în conformitate cu regulamentele europene în materie, aspect care garantează cetățenilor români certitudinea în ceea ce privește pensiile, asigurările medicale etc.
Toți cetățenii europeni/români care doresc să beneficieze, în continuare, de aceste drepturi vor trebui să depună o cerere online pentru obținerea unui nou statut (statut special / settled status). Procedura de înregistrare va fi disponibilă începând cu 30 martie 2019, sub rezerva aprobării Acordului de retragere de către Parlamentul European și, în special, a ratificării lui de către Parlamentul britanic.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x