Cum vor fi avioanele în 2050 FOTO/VIDEO
Dacă nu se schimbă nimic fundamental la nivelul industriei aeronautice, traficul aerian va crește de șapte ori până în 2050, în timp ce emisiile de gaze cu efect de seră vor crește de patru ori.
Astfel, un pas esențial pentru o industrie aeronautică verde este trecerea la avioane comerciale electrice, cu zero emisii. Momentan există însă o barieră tehnologică, reprezentată de câtă putere poate să genereze o baterie, „per kilogram”, scrie Business Insider.
Un aspect de luat în calcul pentru energie alternativă îl reprezintă și scăderea substanțială a costurilor panourilor solare, care au devenit cea mai ieftină formă de energie în multe dintre statele SUA.
Reducerea cu 70% a costurilor bateriilor litiu-ion până în 2025, precum și creșterea rapidă a costului carburantului arată că viitorul va aduce o diferență mare între costurile de funcționare ale avioanelor care se bazează pe combustibil fosil față de cele care vor alege metode „mai verzi”.
Până atunci, biocombustibilul poate reduce cu 36-85% emisiile de gaze de seră, procentul depinzând de tipul de teren folosit pentru creșterea culturilor. Cum trecerea de la un tip de combustibil la altul este relativ simplă, biocombustibilul pare o alternativă bună până în momentul în care se va renunța de tot la motoarele cu combustie.
Adoptarea oricărei noi tehnologii pentru aeronave – de la cercetare, design, testare și integrare deplină – reprezintă de obicei un proces care durează un deceniu. Ținând cont de faptul că motoarele clasice vor dispărea până la jumătatea secolului, trebuie aduse inovații și pe alte planuri, precum designului avioanelor, materialele de construcție, propulsia, dar și modul de control pentru traficul aerian.
Cum văd şi alte companii avionul viitorului:
Volt Air – un concept de avion electric
Airbus merge pe teoria unor avioane tot mai mari
Proiectul celor de la NASA nu este foarte diferit de ce avem acum, s-ar putea să-l vedem destul de curând zburând
Viitoarele generaţii de avioane vor fi caracterizate de o viteză mult mai mare
Acesta este un proiect al inginerilor italieni, cu 4 elice amplasate în spate