Cum vrea Guvernul să stimuleze marile investiții
Guvernul condus de Victor Ponta va lansa o schemă de ajutor de stat pentru companii până în anul 2020, cu un buget total de 600 milioane de euro, în vederea finanțării nerambursabile a costurilor cu active corporale și necorporale aferente investiției inițiale, în care plata urmează să fie efectuată în perioada 2015 – 2023.
Executivul arată că, prin prezenta schemă de stat, urmărește să stimuleze realizarea de investiții în active fixe de înaltă tehnologie, în vederea realizării de produse cu valoare adăugată mare, atât pentru piața internă, cât și pentru cererile de export.
Ministerul Finanțelor Publice, în bugetul căreia este inclusă schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu un impact major în economie, prin programul „Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții”, estimează că de sprjinul financiar vor beneficia circa 150 de companii.
Pentru a beneficia de ajutorul dat de Ministerul Finanțelor, firmele trebuie să realizeze o investiție inițială de minim 10 milioane euro, ce reprezintă investiția în active corporale și necorporale aflate în același perimetru, respectiv legate de demararea unei unități noi și diversificarea producției unei unități prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern.
Mai mult, în baza schemei realizate de Guvern, costurile aferente realizării, respectiv achiziționării, după caz, de active corporale și necorporale, vor fi considerate cheltuieli elegibile. Ceea ce face ca costurile investiției inițiale să fie finanțate de stat sub o formă de sumă nerambursabilă, în limita intensității maxime admise, în care bugetul anual maxim al schemei este de circa 100 milioane de euro.
Iar de acest ajutor de stat vor putea beneficia doar companiile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii, o serie de criterii de elegibilitate. Firmele trebuie să nu înregistreze debite restante la buget, să nu intre în categoria „Întreprinzători în dificultate”, să nu se afle în procedura de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară și să nu facă obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat.
În plus, intensitatea brută a ajutorului de stat regional, raportată la cheltuielile elegibile, în București - este de circa 15% pentru 2014- 2017 și 10% pentru 2018 – 2020, în Vest și Ilfov 35%, iar în restul regiunilor trebuie să fie de maxim 50%. Companiile din regiunile de Vest și Ilfov vor putea atrage ajutoare de stat de 26,25 milioane euro pentru toată perioada în care se derulează schema, iar cele din Nord – Vest, Centru, Nord – Est, Sud- Muntenia și Sud – Vest Oltenia vor beneficia de maxim 37,5 milioane de euro fiecare.