Cumperi pastile de pe internet? Iată la ce trebuie să fii atent

| 12 mar, 2014

Chiar dacă este mai uşor şi mai ieftin să-ţi cumperi diverse medicamente de pe internet, trebuie să ştii că există riscul să ţi se livreze produse contrafăcute.

Probabil că primele gânduri care-ţi vin când eşti tentat să cumperi medicamente din farmaciile virtuale sună cam aşa: „De ce să mai merg la farmacie, când pe internet pot să comand uşor tot ce-mi doresc?” sau „De pe internet pot să cumpăr medicamente fără prescripţie medicală”. Dar realitatea medicamentelor din lumea virtuală, care promit minuni, este cu totul alta. Îţi pui viaţa în pericol şi asta chiar pe banii tăi, scrie clicksanatate.ro.

Pot fi contrafăcute

Pe internet, nu ştii ce fel de produse îţi comanzi şi riscul ca acestea să fie contrafăcute este foarte mare. De regulă, ambalajul, metoda de inscripţionare şi forma pastilelor nu-ţi dau de bănuit că-i ceva în neregulă. Însă te poţi trezi că-ţi fac mai mult rău decât bine, adică fie au alte substanţe decât cele de pe etichetă, fie n-au aceeaşi cantitate de substanţe active.

„În acest caz, ele pot provoca reacţii adverse, cum ar fi alergii şi intoxicaţii sau pot agrava afecţiuni pe care le ai deja”, spune Anca Crupariu, de la Asociaţia Naţională a Medicamentului (ANM).

Printre cele mai vândute medicamente online, se numără suplimentele alimentare, capsulele pentru slăbit şi cele pentru potenţă. „Pe internet se găsesc multe astfel de produse care ne pun viaţa în pericol. Cel mai des întâlnite sunt suplimentele alimentare, în special cele de slăbit, şi pastilele pentru disfuncţii erectile, cum ar fi Viagra”, explică Anca Crupariu, de la ANM.

Nu sunt verificate

Vânzarea medicamentelor pe internet nu este interzisă de lege şi este foarte greu să fie întocmită o listă cu toate produsele bune care se află pe piaţa virtuală. Prin urmare, când mai citeşti un anunţ care te încântă, gândeşte-te că aceste medicamente nu sunt verificate prin controale de specialitate. Nimeni nu poate, aşadar, să garanteze pentru condiţiile în care au fost făcute, depozitate şi transportate aceste pastile.

„La nivel european, vor fi luate în curând nişte măsuri care să limiteze vânzarea medicamentelor pe internet sau care să arate distribuitorii de încredere din lumea virtuală, care să poată fi certificaţi şi identificaţi de public”, spune specialistul Anca Crupariu.

Unde poţi depune plângere

Dacă ai cumpărat medicamente ce ţi se par a fi contrafăcute, te poţi adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Numărul de telefon gratuit la care poţi suna este 0800.080.999 sau, pentru mai multe informaţii, poţi consulta site-ul instituţiei.

 

Tag-uri: pastile
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ