Curăţenie la RATB
Controalele efectuate de Corpul de Control al Primului Ministru și concluziile acestora încep să provoace efecte. După ce a fost verificată activitatea mai multor companii, printre care şi RATB, rezultatele anchetelor inspectorilor guvernamentali fac şi victime printre cei la care s-au descoperit nereguli.
Finalul de săptămână a adus o veste care a luat prin surprindere pe toată lumea: şefii RATB au fost demişi. Obişnuiţi de pe vremea guvernărilor PDL şi a primarilor din acelaşi partid ca nimic să nu se întâmple în urma unor nereguli efectuate de structurile de conducere de la regiile locale, acum în sfârşit s-a început curăţenia în aceste instituții de cei vinovaţi de neregulile descoperite de inspectorii guvernamentali.
La regia de transport public din Bucureşti a fost decapitată structura sa de conducere după ce Consiliul de Administraţie s-a reunit în şedinţă de urgenţă. Motivele invocate pentru demiterea directorilor au fost concluziile anchetei desfăşurate de corpul de control de la guvern. Singurul care a rămas pe funcţie este directorul interimar, Valeriu Bunea.
Surse din jurul RATB spun că următorul director al regiei va urma să fie ales prin concurs. Se prognozează că acest concurs va avea loc peste o lună. De asemenea, informaţiile apărute pe surse arată că regia ar putea fi privatizată în perioada următoare.
Ancheta pe care Corpul de Control al Primului Ministru a întreprins-o la RATB a fost solicitată de primarul general al Capitalei. Controlul inspectorilor guvernamentali a scos la iveală posibile acte de natură penală din perioada 2010 – 2012. Cei care au fost verificaţi pentru neregulile din această perioadă au ascuns pierderi de 12,1 milioane de lei din fondurile pentru serviciul de transport public subvenţionat.
Sumele cheltuite pentru protocol s-au ridicat la aproape jumătate de milion de lei, iar dintre produsele achiziţionate făceau parte produsele de patiserie, băuturi, mâncare pentru cei din conducerea regiei. De asemenea, RATB a achiziţionat și renumitele stilouri cu peniţe de aur şi platină de tip Mont Blanc pentru cei care făceau parte din Consiliul de Administraţie al regiei.
Măsura luată de Consiliul de Administraţie este una menită să descurajeze asemenea acte şi să readucă pe profit regia de transport public. Prin transformarea dintr-o regie plină de nereguli într-una profitabilă ar asigura și o privatizare la un preţ corect.
Totodată, ceea ce s-a întâmplat la RATB trebuie să fie un exemplu pentru toate companiile unde s-au descoperit nereguli şi unde cei care au fost găsiţi vinovaţi încă nu au răspuns pentru faptele lor. Faţă de perioada guvernării pedeliste, în care cei din fruntea regiilor erau susţinuţi şi ţinuţi în braţe de cei de la putere, este un semnal pozitiv pentru cetăţenii români, că în sfârşit protectoratul politic din companiile şi regiile de stat s-a sfârşit.