Curtea de Apel Bucureşti: Dinel Staicu a dovedit perseverenţă infracţională

| 22 aug, 2013

Dinel Staicu a dovedit perseverenţă infracţională şi a tratat ca pe o "marfă" soluţia dorită, dând mită magistraţilor peste un milion de euro, sumă considerată imposibil de refuzat, arată Curtea de Apel în motivarea deciziei de arestare a omului de afaceri, în dosarul judecătoarei Cîrstoiu.

Instanţa arată în motivarea deciziei, dată publicităţii joi, că din postura persoanei care era dispusă şi avea disponibilitatea financiară de a plăti oricât pentru "dreptatea" pe care dorea să o obţină, cu orice preţ, Dinel Staicu a dovedit perseverenţă infracţională şi dispreţ faţă de principiile care guvernează ordinea de drept, fiind ajutat, în acest sens, de Carmen Ioana Popescu şi de fratele lui, Marian Staicu, conform Mediafax.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 14 august, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dinel Staicu şi a Ioanei Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, fiind acuzaţi că i-ar fi dat mită judecătoarei Veronica Cîrstoiu, cercetată în acelaşi dosar.

Dinel Staicu a urmărit prin acţiunile de corupere a judecătorilor desfiinţarea hotărârii definitive prin care a fost condamnat la şapte ani închisoare, dar şi "înlăturarea, implicită, a obligaţiilor civile în cuantum de aproximativ 4.000.000 euro, în condiţiile în care finalizarea acelui proces a presupus parcurgerea a trei grade de jurisdicţie", a scris instanţa în motivare.

"Luând cunoştinţă de dificultăţile pe care judecătorii susceptibili de a fi corupţi le întâmpinau pentru înlăturarea condamnării definitive din acel dosar, inculpatul Staicu Dinel s-a folosit de experienţa dobândită ca om de afaceri şi a înţeles să trateze ca pe o «marfă» soluţia dorită, astfel că a promis şi, apoi, a remis magistraţilor, cu titlu de mită, o sumă foarte mare de bani, de peste 1.000.000 euro, pe care a considerat-o ca fiind imposibil de refuzat", a precizat instanţa.

Judecătorul care a dispus arestarea a mai arătat că, din probele administrate, a rezultat că atât Dinel Staicu, cât şi Carmen Ioana Popescu au făcut demersuri pentru preconstituirea unei apărări, "urmărind înlăturarea posibilităţilor clasice de obţinere a probelor şi de tragere a lor la răspundere penală".

"Este de neacceptat că ar fi posibil ca cetăţenii acestei ţări să aibă percepţia că soluţia într-o cauză penală ar putea fi cumpărată şi că supremaţia legii ar putea fi înfrântă prin coruperea magistraţilor", a scris judecătorul în motivare.

Dinel Staicu a recunoscut, în faţa instanţei, comiterea faptei pentru care este cercetat, arătând "că se consideră a fi autorul moral al infracţiunii de dare de mită", care s-a concretizat prin faptele săvârşite de fratele său şi de două avocate, faţă de magistraţii "pe care nu i-a cunoscut dar i-au soluţionat favorabil contestaţia în anulare în baza căreia a fost pus în libertate", iar din aceste motive a fost de acord cu admiterea propunerii de arestare.

Judecătorul a apreciat că gradul concret de pericol pentru ordinea publică generat de faptele săvârşite de Staicu şi Popescu trebuie analizate şi în contextul infracţiunii de luare de mită comise de judecătoarea Veronica Cîrstoiu.

"S-a reţinut că, atât în cazul inculpatului Staicu Dinel, cât şi al inculpatului OGL, inculpata CV (Cîrstoiu Veronica, n.r.) a «racolat» clienţii dornici de obţinere a unor hotărâri judecătoreşti favorabile prin intermediul învinuitei Dascălu Adriana. Mituitorii şi cumpărătorii de influenţă au fost selectaţi, conform expresiilor utilizate chiar de persoanele învinuite în cauză, din rândul «gulerelor albe», fiind vizate soluţiile instanţelor de recurs, beneficiul real urmărit fiind nu doar obţinerea unor soluţii favorabile, ci, în speciale, a unor hotărâri judecătoreşti definitive. În ambele cauze penale, sumele de bani pretinse (2.000.000 euro şi, respectiv, 100.000 euro) au fost calculate în raport cu prejudiciul cauzat", se mai arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată la instanţa supremă doar de Ioana Carmen Popescu. Magistraţii instanţei supreme au respins, miercuri, recursul Ioanei Popescu.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, în 9 august, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care sunt acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă şi luare de mită pentru soluţii favorabile în dosare, printre care şi cel al lui Dinel Staicu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ