Curtea de Apel judecă dosarul lui Mircea Diaconu privind conflictul de interese

| 27 iun, 2013

Judecarea dosarului în care Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese se reia joi, la Curtea de Apel Bucureşti. Parchetul susţine că prin funcția sa de director al teatrului Nottara, Mircea Diaconu, a încheiat mai multe contracte cu soția sa, care a beneficiat de foloase materiale în cuantum total de 29.112 lei.

Preşedintele Secţiei a II-a penale, Elena Ursulescu, a decis pe 14 iunie să acorde un termen în acest dosar pentru data de 27 iunie, la un complet ce va fi repartizat aleatoriu, după ce judecătoarele Silvia Cerbu şi Simona Encean au fost promovate la ÎCCJ, în urma susţinerii interviului.

După ce ÎCCJ şi-a declinat competenţa judecării dosarului lui Mircea Diaconu, deoarece fostul ministru al Culturii nu mai deţinea calitatea de senator, dosarul a ajuns pe rolul CAB, fiind repartizat aleatoriu judecătoarei Silvia Cerbu. Aceasta candida pentru un post de judecător la ÎCCJ şi, după ce a fost promovată, dosarul a ajuns la Simona Encean, care între timp a promovat şi ea la ÎCCJ.

Mircea Diaconu a fost trimis în judecată în noiembrie 2012 de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub acuzaţia de conflict de interese (5 fapte), dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Procurorii susţin că Mircea Diaconu, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", a participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soţia sa, Diana Lupescu, a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Tot în calitate de director al teatrului, Mircea Diaconu a participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor 3 spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor).

De asemenea, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la această instituţie publică de cultură (după ce, anterior, aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie), i-a acordat calificative maxime, iar apoi a emis o decizie de promovare a soţiei sale, act administrativ în baza căruia acesta a realizat un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă.

Parchetul susţine că prin cele 4 contracte acordate de către Mircea Diaconu a fost realizat un folos material pentru soţia sa în cuantum total de 29.112 lei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ