Curtea de Conturi a demarat la Ministerul Finanțelor verificările legate de rectificarea lui Dacian Cioloș
O misiune de audit a Curţii de Conturi se află la Ministerul Finanţelor Publice, pentru a verifica modul cum fostul premier Dacian Cioloş a efectuat rectificarea bugetară.
"Datele nu sunt încă definitive, urmează ca după ce Curtea de Conturi va finaliza auditul să primiţi rezultatele. Ei se focusează pe aceste întrebări care au fost puse", a spus joi Daniela Pescaru, secretar de stat în minister, potrivit digi24.ro.
Controlul Curţii de Conturi, instituţie condusă de Nicolae Văcăroiu, fost membru marcant PSD, vine la doar câteva zile după ce biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o scrisoare a preşedintelui forului legislativ, Liviu Dragnea, prin care acesta solicită "anchetarea de urgenţă" a rectificării bugetare de anul trecut.
Potrivit documentului, Dragnea "solicită Curţii de Conturi efectuarea de urgenţă a unei misiuni de control" cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2016 şi mai ales asupra nivelurilor cheltuielilor şi veniturilor care au fost avute în vedere ca bază de fundamentare a acestor acte normative.
Fostul premier Dacian Cioloş a afirmat că ”gaura” în buget invocată de Liviu Dragnea nu există şi acuză PSD că ”îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă”. Cioloş i-a transmis un mesaj direct liderului PSD: ”Bugetul ţării nu este un sac fără fund şi nici nu poate fi administrat haiduceşte, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit şi plătesc taxe, ne veţi îndatora ţara şi viitorul. Chiar aşa, de ce nu aţi spus în campanie că veţi creşte taxele pentru o parte dintre angajaţi şi aţi făcut acest lucru în a doua şedinţă de Guvern?”.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, într-o emisiune televizată, că rectificarea bugetară pozitivă din luna noiembrie ar fi fost făcută în baza unor calcule greşite. Şi că, la sfârşitul anului 2016, încasările la buget nu sunt mai mari cu 3 miliarde de lei, aşa cum a estimat Guvernul Cioiloş, ci mai mici cu până la 14 miliarde de lei.
„Vorbim de cel puţin cinci persoane care trebuie să dea explicaţii: primul ministru, ministrul Finanţelor, ministrul Fondurilor europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal. Este foarte posibil ca mâine (luni – n.r.) să iniţiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanţe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil nişte angajamente scrise din partea unor decidenţi, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape 3 miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu zece miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineaţă. Iertaţi-mă, dar asta este total ilegal”, a spus Liviu Dragnea.