Cutremur cu magnitudine 4.8 în România
Două seisme s-au produs în noaptea de vineri spre sâmbătă în Caraş Severin, provocând panică în rândul locuitorilor din zonă.
Locuitorii din Caraş Severin spun că s-au produs două seisme în jurul orei 1:00. Primul seism a avut o magnitudine de 4,8 pe Richter şi s-a produs la o adâncime de 4 kilometri. Cel de-al doilea seism, despre care specialiştii spun că a fost o replică a primei, a avut o magnitudine de 2,5, potrivit România TV.
Epicentrul seismului a fost localizat în Caraş Severin. Seismul a fost resimţit în zonă, până şi la Timişoara. Epicentrul seismului a fost localizat între localităţile Domaşnea şi Armeniş', a declarat, pentru AGERPRES, Dragoş Tătaru, seismolog de serviciu, la Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Surprinşi de mişcările telurice, locuitorii din zonă au asaltat reţelele de socializare. O femeie a leşinat de frică şi a avut nevoie de intervenţia echipelor de salvare.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice a atins VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit destul de puternic in zona epicentrala. Miscarea seismica a fost resimtita mai intens la TEREGOVA si in alte localitati din judetul Caras-Severin. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit si in judetul Gorj la TARGU-JIU, precum si in judetul Hunedoara (inclusiv la DEVA).
Cutremurul moderat de magnitudine 4,8 produs in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie a fost cel mai puternic eveniment inregistrat in Banat in ultimii 10 ani. Ultimul seism de magnitudine egala sau mai mare de4,0 in regiunea seismogena Banat a avut loc la 22 octombrie 2004, magnitudinea acestuia fiind de 4,0 grade pe scara Richter.
A fost resimtit in mai multe localitati din sud-vestul tarii, in judetele Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Gorj si Mehedinti. Astfel, seismul a fost resimtit intens la TEREGOVA, CARANSEBES, RESITA, ORAVITA, BOZOVICI. De asemenea, cutremurul a fost resimtit la DEVA, TARGU JIU si OTELU ROSU. In judetul Caras-Severin, intensitatea miscarii seismice a variat de la IV grade la VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit cel mai puternic la TEREGOVA. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in judetul Hunedoara, inclusiv la DEVA.
Cutremurul este legat de structura geotectonica a grabenului Cernei, caracterizata printr-o seismicitate relativ ridicata. La 18 iulie 1991, un cutremur de magnitudine 5,6 si intensitate epicentrala VIII s-a produs in zona BAILE HERCULANE-TOPLET, fiind cel mai puternic seism inregistrat in Culoarul Cernei in ultimii cel putin 200 de ani.
"Românii aşteaptă cutremurul de mare adâncime. Cutremurul de mare adâncime nu înseamnă că este foarte periculos, depinde şi ce magnitudine are, pentru că dacă seismul din 4 martie 1977 nu era la 94, ci la 110 km, efectele erau mult mai mici. Aşadar, adâncimea unui cutremur înseamnă dispesia energiilor pe o suprafaţă foarte mare, inclusiv pe a întregii Românii. Eu rămân pe analizele făcute pe date istorice.
Am făcut analize pe ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani. Vreau să vă spun că am analizat şi toate documentele istorice de pe la mănăstiri , biserici... Rămân pe varianta unui cutremur foarte puternic, dar foarte, foarte târziu, nu acum. Deocamdată lumea să stea liniştită,să îşi vadă de treburile obişnuite. Cutremure ca ăsta, de 4,8, nici nu le luam în seamă acum 15 ani", a declarat Gheorghe Mărmureanu la România TV.