Cutremur pe piaţa asigurărilor: 20 de directori ai sucursalelor Omniasig, puşi sub acuzare
20 de directori ai sucursalelor Omniasig au fost pusi sub acuzare, joi, dupa audierile facute de procurori.
In consecinta, a inceput urmarirea penala fata de acestia, acuzatiile care li se aduc fiind de fals intelectual si abuz in serviciu.
Celelalte 24 de persoane, implicate in dosarul fraudelor cu polite de asigurare, vor fi audiate in urmatoarele zile, dar in calitate de martori.
Autoritatile au ridicat, miercuri, un volum foarte mare de documente din cele 49 de unitati Omniasig in care au avut loc perchezitii.
Procurorii si politistii au suspiciunea ca politele nu au fost inregistrate oficial in baza de date a Autoritatii de Supraveghere Financiara. Astfel, ar fi fost fraudat atat statul, cat si societatea-mama din Austria.
Prejudiciul este estimat, in prezent, la 1 milion de euro, daracesta va fi cunoscut cu exactitate abia dupa verificarea tuturor actelor.
Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a dat asigurari, joi, ca "situatia este sub control". "Ne-am asigurat ca niciunul dintre posesorii acestor polite nu va avea de suferit si nu va fi afectat. Este vorba despre polite de asigurari de locuinta, numarul acestor polite este mult mai mic decat cel vehiculat in presa, la fel si numarul celor implicati. ASF a urmarit permanent evolutia societatii Omniasig, a facut recomandari si a intervenit cand a fost cazul.
Drept urmare, societatea este astazi bine capitalizata, actionarii au adus peste 100 de milioane de Euro in ultimii ani. Societatea intruneste criteriile de prudentialitate legale, are o buna cota de solvabilitate si lichiditate si, din informatiile pe care noi le avem, are constituite si rezervele tehnice suficiente", a transmis seful ASF, intr-o conferinta de presa.
El a spus ca Autoritatea s-a intalnit cu conducerea societatii si cu actionarulpentru a se asigura ca vor coopera in rezolvarea acestui caz si ca vor lua toate masurile necesare ca posesorii de polite si clientii sa nu aiba de suferit.
Pe de alta parte, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR), Bogdan Andriescu, a mentionat ca "nu exista nici cea mai mica indoiala cu privire la onorarea obligatiilor societatii ce decurg din emiterea acestor polite".
"Efectul (acestui scandal - n.red.) e stiut, scaderea increderii in sistem. Ar trebui ca Parchetul sa clarifice urgent situatia", a declarat acesta, pentru Ziare.com.
Reprezentantii Omniasig au informat ca unicul obiect al investigatiilor procurorilor a vizat situatia politelor PAD (polite de asigurare impotriva dezastrelor) emise in a doua jumatate a anului 2013. "Unicul obiect al actiunii de verificare desfasurata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de compania noastra in a doua jumatate a anului 2013, respectiv in perioada de intrare in valabilitate a politelor PAD.
Compania noastra va colabora pe deplin si va pune la dispozitia autoritatilor toate documentele si informatiile solicitate. In acelasi timp, am demarat o investigatie interna pentru a lamuri in intregime aceasta situatie", se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.
Omniasig este a patra firma de asigurari din Romania, cu o cota de piata de 10%.Societatea a incheiat anul trecut polite in valoare de aproximativ 900 de milioane de lei.