Dacă guvern și președinte de aceeași culoare înseamnă ”totalitarism”, atunci Iohannis știe ce are de făcut
Dacă este să respecte semnalul transmis de electorat, atunci Klaus Iohannis trebuie să accepte faptul că românii și-au dorit o împărțire a puterii şi să renunțe la încercarea de a obține puterea absolută pentru susținătorii săi.
Victoria neașteptată a lui Klaus Iohannis în scrutinul de duminică a fost întoarsă deja pe toate părțile, analiști, sociologi și politicieni deopotrivă încercând să analizeze resorturile care au condus la rezultatul alegerilor prezindențiale și să desprindă concluziile care se impun de aici vizavi de așteptările electoratului.
Cert este însă că, indiferent de cum am încerca să interpretăm votul românilor, este clar că România va avea din nou un președinte de dreapta, aflat în opoziție față de cabinet și de majoritatea parlamentară. Iar de aici unii s-au grăbit să tragă concluzia că rezultatul final al alegerilor ar exprima voința românilor de a împiedica o acaparare așa-zis ”totalitară” a puterii de către PSD. Altfel spus, electoratul nu ar fi dorit o debalansare prea puternică a scenei politice în favoarea social-democraților, motiv pentru care i-ar fi oferit pe tavă lui Klaus Iohannis președinția, pentru a asigura astfel un anume echilibru strânga-dreapta.
Citeşte şi: Dan Sultănescu prezintă concluziile învinşilor
Toate bune și frumoase cu această teorie. Numai că, dacă ea este validă, atunci avem de-a face cu consecințe și așteptări legate în egală măsură atât de PSD, cât și de ACL și Klaus Iohannis. Dacă românii și-au dorit un anume echilibru între stânga și dreapta, atunci, pe cale de consecință, putem interpreta votul de duminică drept un semnal care arată voința electoratului de a păstra actualul status-quo de putere.
Ca urmare, orice încercare de a modifica actuala împărțire a puterii ar însemna o încălcare a voinței exprimate de electorat prin vot. De unde rezultă că nu doar PSD trebuie să se mulțumească cu o jumătate din puterea Executivă, ci și noul PNL.
Altfel spus, degeaba a visat domnul Blaga că, odată instalat Klaus Iohannis la Cotroceni, ar putea să revină la guvernare, și degeaba a promis președintele ales că ar putea să încerce să forțeze o redimensionare a majorității parlamentare, care să permită îndepărtarea PSD de la Palatul Victoria. Dacă este să respecte semnalul transmis de electorat, atunci Klaus Iohannis trebuie să accepte faptul că românii și-au dorit o împărțire a puterii şi să renunțe la încercarea de a obține puterea absolută pentru susținătorii săi. Altminteri, înseamnă că Iohannis și ACL s-ar face vinovați de același aspirații ”totalitare” pentru care se presupune că ar fi fost pedepsiți PSD și Victor Ponta.
Citeşte şi: Ultimă oră! ION ILIESCU, despre înfrângerea PSD
Ca urmare, lui Klaus Iohannis nu îi rămâne decât o singură soluție validă. Aceea de a accepta să coabiteze cu cabinetul condus de Victor Ponta, respectiv de a încerca să lucreze alături de actuala majoritate. Altminteri, România riscă să repete experiența conflictuală a celor 10 ani de regim Traian Băsescu, bătând pasul pe loc în domeniile importante de reformă și pierzându-se într-un război politic continuu, care va eroda în primul rând sprijinul electoral pentru Klaus Iohannis și ACL (cei care și-ar asuma astfel încălcarea voinței electoratului).
Ştirile orei
Mai ales că s-a observat că pretenţia de conducere este emisă tocmai de o reţea transpartinică cu însuşiri de grup infracţional organizat - nici vorbă de deosebiri "doctrinare" sau de "partide", ci de cinste, legalitate, corectitudine, eficienţă, interes public. Aşa-i că v-am făcut să râdeţi ?!!