Dacă pe Băsescu îl preocupă șomajul, de ce nu susține modificările la Legea Educației promovate de Guvern?
Creșterea șomajului între lunile iunie-iulie reprezintă un argument suplimentar pentru modificările aduse de cabinetul condus de Victor Ponta la Legea Educației și vizavi de care Traian Băsescu a tunat și a fulgerat în nenumărate rânduri.
Pe lângă odele pe care i le-a închinat Elenei Udrea și părinteștile încurajări transmise către Klaus Iohannis, Traian Băsescu a lansat miercuri seară în emisiunea Mădălinei Pușcalău de la de la B1TV și o serie de atacuri la adresa premierului Victor Ponta și a cabinetului pe care îl conduce, acuzând că ocultează adevărata situație economică a României.
Iar cum în privinţa recesiunii tehnice lumea s-a cam lămurit, Traian Băsescu a încercat să aducă în discuție alte date statistice pentru a-i convinge pe români că ne-ar paște, chipurile, apocalipsa economică. Iar printre acestea, șeful statului a menționat și un tabloul statistic dat recent publicității de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Citeşte şi: Victor Ponta: Absolvenţii academiilor militare vor avea locuri de muncă
Conform acestei statistici, citată de Traian Băsescu, față de luna iunie, numărul șomerilor a crescut într-adevăr cu peste 19.000 de persoane, fapt care face ca, per total, în întreaga țară să se înregistreze aproape 470.000 de persoane fără loc de muncă. Ceea ce însă nu a spus șeful statului, dintr-o evidentă dorință de manipulare, este că avem de-a face cu o majorare a șomajului de tip contextual, care se înregistreză în fiecare an în aceeași perioadă.
Și aceasta pentru că, în mod firesc, în această perioadă, pe piața muncii intră absolvenții de liceu care nu și-au luat Bacalaureatul, sau care, deși au obținut diploma de Bac, nu doresc să își continue studiile și încep să își caute un loc de muncă. Or, pornind de la această realitate, creșterea șomajului între lunile iunie-iulie reprezintă un argument suplimentar pentru modificările aduse de cabinetul condus de Victor Ponta la Legea Educației și vizavi de care Băsescu a tunat și a fulgerat în nenumărate rânduri.
Fiindcă, prin modificările respective, cabinetul propune recalibrarea sistemului de așa manieră încât el să ofere o șansă și celor care, dintr-un motiv sau altul nu reușesc să ia Bacalaureatul și se trezesc că nu își găsesc un loc de muncă. În loc să fie abandonați, așa cum se întâmpla până acum, acești tineri au oportunitatea de a obține totuși o diplomă care să le ofere mai multe posibilități ulterioare de angajare prin meditații instituționallizate și, mai ales, prin organizarea celei de-a treia sesiuni de Bacalaureat.
Citeşte şi: Ponta: Ordonanţa de modificare a Legii Educaţiei va merge în Parlament
Ajunși în acest punct, nu se poate să nu observăm diferența uriașă de viziune dintre Traian Băsescu și cabinetul condus de Victor Ponta. În timp ce șeful statului nu reușește să depășească paradigma strâmtă a efectelor vizibile statistic, guvernul merge la cauzele reale și propune soluții moderne, incluzive social și care pot aduce un beneficiu uriaș pentru economie.
Fiindcă o țară în care natalitatea înregistrează un ritm de creștere tot mai redus și care se confruntă cu un deficit structural din ce în ce mai ridicat la bugetul de asigurări sociale nu își poate permite să irosească potențialul tinerilor care nu își iau Bacalaureatul și să îi abandoneze, așa cum întâmplă acum, din pricina unei legi strâmbe, față de a cărei modificare Traian Băsescu se opune din toate puterile.