Dacă vrei să lucrezi în IT avem o veste bună pentru tine
Potrivit unui ordin interministerial publicat marți, 10 septembrie, în Monitorul Oficial, mai mulți absolvenți ai facultăților IT vor beneficia de scutirea impozitului pe venit atunci când se angajează într-un departament de informatică.
Diferența față de prevederile din trecut este că se introduc alte opt specializări în lista pentru care se va acorda scutirea de impozit. Alături de cele existente, precum Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică și Electronică, s-au introdus discipline precum cibernetica economică, fizica informatică și chimia informatică.
Potrivit deputatului Varujan Pambuccian, fost șef al Comisiei pentru IT&C din Camera Deputaților, ideea scutirii impozitului pe veniturile programatorilor și a extinderii listei de specializări a fost una susținută în mod constant. Nevoie diversificării specializărilor incluse în anexa Ordinului a apărut datorită deciziei Universităților de a-și denumi programele de studiu diferit pentru a le face mai atractive.
Pambuccian mai susține că circa 1.500 de absolvenți din IT&C vor beneficia de măsură, iar beneficiul pentru stat este de 15 lei pentru fiecare leu pe care nu-l ia impozit. Rezultatul este unul foarte bun ținând cont de faptul că în toată perioada crizei economice industria a crescut cu 20% pe an.
Așadar măsura este una pozitivă, menită să încurajeze dezvoltarea acestui segment cu potențial mare la noi în țară. Potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la compania Samsung, desfășurat în 25 de licee din cinci orașe din România, cea mai mare parte a liceenilor își doresc o carieră în domeniul IT, iar peste 90% dintre aceștia își doresc să-și îmbunătățească competențele digitale în următoarele șase luni.
Atașamentul pe care tinerii îl manifestă pentru domeniul IT oferă șansa României să dezvolte acest domeniu și să se specializeze cu ajutorul unor măsuri de stimulare. Dinamica oferită de oportunitățile din IT&C și numărul mare de studenți care doresc să exceleze înseamnă că țara noastră va putea să lucreze direct cu marile companii internaționale pentru a oferi servicii și produse software prin outsourcing.
Această deschidere însemna că salariile vor fi printre cele mai mari din țară pentru absolvenții de studii IT, iar tinerii cu rezultate internaționale vor fi mai motivați să rămână în România. Așadar, se creează o legătură puternică, care oferă rezultate concrete, între instituțiile din domeniul educației, politicile din domeniul financiar și piața muncii. Iar astfel de soluții complexe de stimulare sunt exact ce este necesar economiei românești.