Dacia face furori în Europa
În timp ce piaţa auto europeană aşteaptă un reviriment care întârzie să apară, Dacia face notă discordantă şi contrazice statisticile pesimiste privind industria auto. Astfel, în timp ce în UE vânzarile au scăzut drastic, Dacia o duce bine, fiind lideră pe piaţa auto europeană. Înmatriculările maşinii produse în România au înregistrat cea mai puternică creştere din Uniune.
Astfel, înmatriculările de autoturisme Dacia în Uniunea Europeană au crescut cu peste 20% în primele nouă luni ale anului şi cu 41% în septembrie. Înmatriculările Dacia au avansat în intervalul ianuarie-septembrie cu 20,6%, la 211.419 unităţi. În septembrie, înmatriculările de autoturisme Dacia au cunoscut un avans de 40,7%, la 21.489 unităţi. Acestea sunt cele mai bune evoluţii din rândul mărcilor prezente pe piaţa europeană. La nivelul UE, piaţa auto a scăzut cu 3,9% în primele nouă luni, la nouă milioane de unităţi. Marca Dacia, parte a grupului francez Renault, a avut o cotă de piaţă de 2,3% pentru primele nouă luni şi de 1,9% în septembrie.
În contrast, cei mai mare jucător pe piaţa europeană a constructorilor de automobile, grupul german Volkswagen, acuză încă efectele recesiunii economice. În primele nouă luni ale anului, uzina din Wolfsburg a consemnat un un declin de 3,4%, la 2,23 milioane de unităţi comparativ cu perioada similară a anului 2012.
Cifrele înregistrate de Dacia reprezintă veşti bune pentru România. Pe un trend european defavorabil în care piaţa auto s-a contractat, marca Dacia, parte a grupului francez Renault, reuşeşte să bifeze un titlu de lider al pieţei auto europene. Un titlu care nu numai că face cinste României, dar care arată că producătorul de la Mioveni a reuşit să se adapteze în contextul perioadei de criză economică.
În fapt, Dacia a reuşit să ţintească un segment de clienţi foarte clar definit, adică acei clienţi care şi-au dorit un autoturism cu cel mai bun raport calitate-preţ şi care şi-a dovedit fiabilitatea. De asemenea, Dacia a reuşit să îşi diversifice oferta. A pornit la drum cu modelul Logan în 2004, iar de atunci a mizat şi pe noi modele precum Sandero, MCV, Duster sau Lodgy, adresându-se şi mai multor categorii de clienţi.
Aşadar, reţeta succesului Dacia nu este o întâmplare conjuncturală, ci o consecinţă a strategiei orientate către client şi mai ales a adaptării la condiţiile dificile dintr-o piaţă puternic zduncinată de criză. Iar din moment ce “fundaţia” succesului Dacia a fost atent construită, există cu adevărat premisele ca producătorul de autoturisme de la Mioveni să joace şi pe mai departe un rol central pe piaţa europeană de profil.