DACIAN CIOLOŞ: Pentru implementarea bugetului, Executivul are în vedere cinci priorităţi
Guvernul are în vedere, pentru implementarea bugetului de stat pe anul viitor, cinci elemente de bază - prioritizare, transparenţă, eficienţă, prudenţă şi predictibilitate, a declarat luni premierul Dacian Cioloş, la dezbaterile generale din plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor.
"În ceea ce priveşte prioritizarea pe proiecte cu impact real, nu începem mai mult decât putem termina. (...) Dacă lansăm proiecte noi, la acele proiecte noi să avem certitudinea că putem să ne apropiem de finalizarea lor. (...) S-a avut în vedere evitarea risipirii resurselor într-o listă de interese, prin concentrare pe un număr limitat de proiecte prioritare, care să conducă la rezultate concrete", a explicat Cioloş.
Potrivit acestuia, Executivul mai are drept obiectiv publicarea contractelor de achiziţii publice pentru a nu mai exista suspiciuni cu privire la alocarea banilor publici. "O transparenţă din perspectiva cetăţeanului pentru a şti pe ce se cheltuiesc banii, dar şi din perspectiva gestiunii bugetului, pentru a vedea în ce mod sunt cheltuiţi banii pe diferitele priorităţi", a precizat Cioloş.
El a adăugat că eficienţa în implementarea bugetului este o condiţie-cheie pentru ca oamenii să înţeleagă de ce merită să fie colectate venituri la nivelul statului. "Eliminarea risipei în sectorul public este o prioritate-cheie a Guvernului şi strâns legată de reforma administraţiei publice", a arătat premierul.
În opinia sa, prudenţa este un alt factor crucial în gestiunea bugetului pe 2016. "Cu un deficit de 2,95% este clar că trebuie să fim extrem de prudenţi, pentru a nu exista derapaje. Guvernul a creat un plafon de blocare a cheltuielilor publice cu bunurile şi serviciile de 10%, circa 4 miliarde de lei, ca tampon pentru a evita derapajele în execuţia bugetului. Guvernul mizează pe o rezervă de creştere de venituri şi este firesc să survină efectelor din runda a doua a relaxării fiscale", a spus Dacian Cioloş.
În privinţa predictibilităţii, şeful Guvernului a punctat că se va respecta legea responsabilităţii fiscal-bugetare şi se au în vedere doar două rectificări, aşa cum prevede cadrul legal.
Dacian Cioloş a menţionat că Guvernul a decis să respecte cadrul legal adoptat de Parlament în anul 2015 şi a inclus în buget prevederi importante de relaxare fiscală şi creştere salarială pentru personalul bugetar.
"Acestea au fost luate ca atare din perspectiva impactului asupra construcţiei bugetare pentru anul 2016. Prevederile menţionate nu sunt deloc de neglijat, (...) acestea totalizând un impact bugetar de 20 de miliarde de lei, ţinând cont de faptul că veniturile scad cu circa 10 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu mai mult de 9 miliarde de lei", a explicat prim-ministrul.
El a adăugat că Executivul a făcut realocări pentru Sănătate, Educaţie, Transporturi, Apărare şi investiţii.
Dacian Cioloş a susţinut Guvernul doreşte să aibă în Parlament un partener pe proiectele legislative pe care le va propune. "Consider că doar astfel vom putea crea premisele modernizării ţării şi vom putea avea pretenţia creşterii încrederii cetăţenilor în stat. Sper ca Parlamentul să adopte propunerea de buget pe care Guvernul a făcut-o pentru a putea trece la treabă la implementarea măsurilor pe care le-am prevăzut", a conchis premierul.