Daciana Sârbu a organizat o conferinţă pe tema cancerului, la Parlamentul European
Eurodeputata PSD Daciana Sârbu a organizat în Parlamentul European, împreună cu Coaliţia Europeană a Pacienţilor Bolnavi de Cancer (ECPC), conferinţa "Să acţionăm pentru cancerul "vindecabil" care omoară jumătate dintre pacienţi", în cadrul unei ample campanii de informare privind cancerul la cap şi gât care se desfăşoară în premieră în Europa.
"Cancerul la cap şi gât reprezintă un risc de sănătate semnificativ şi totuşi rămâne relativ necunoscut şi prea puţin diagnosticat. Este enorm de mult de făcut în ridicarea gradului de conştientizare asupra acestei boli devastatoare. Cu această carte albă şi acest apel la acţiune sperăm să ridicăm gradul de înţelegere şi să furnizăm propuneri tangibile pentru a ameliora rezultatele combaterii bolii pe viitor. Prevenţia cancerului în general trebuie să devină o prioritate majoră pentru instituţiile UE, în special pentru că reducerea factorilor de risc poate fi făcută printr-un stil de viaţă mai sănătos", a spus eurodeputata Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI), citată de Agerpres.
În timpul conferinţei, la care au participat eurodeputaţi, medici, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor pacienţilor, a fost difuzată şi o înregistrare video cu fostul preşedinte al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, care a suferit de cancer la gât şi care a vorbit despre experienţa sa personală în lupta cu maladia.
Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România, prezent la eveniment, a declarat că, deşi s-au făcut paşi importanţi în ultimii ani, există încă probleme cu asigurarea tratamentului.
"Încă mai avem sincope în aprovizionarea cu tratamentele standard, încă mai sunt amânate tratamentele, încă mai facem şi noi, organizaţiile, eforturi pentru a aduce tratamente în ţară chiar şi pe căi neortodoxe, adică apelând la cunoştinţe. Încă sunt probleme, dar nu putem spune că nu s-au făcut paşi importanţi în rezolvarea acestor probleme, care trenează de 4 ani de zile", a afirmat Irimia.
El a precizat că în România nu există statistici privind suferinzii de diverse forme de cancer, dar a apreciat că sunt destui oameni care suferă de cancer la cap şi gât, chiar în rândul copiilor, şi că ar fi foarte utilă organizarea unor conferinţe de informare privind acest tip de cancer în ţară.
Cezar Irimia susţine că bolnavii români de cancer aşteaptă de la instituţiile UE susţinere în eliminarea discriminării între cetăţenii Europei şi în asigurarea egalităţii de şanse. "Ne dorim ca investigaţiile să fie imediate atunci când există o suspiciune şi intrarea pe tratament să fie imediată atunci când se diagnostichează orice pacient, copil sau adult. Numai aşa putem oferi o şansă pacienţilor noştri", a mai spus Irimia.
"Coaliţia Europeană a Pacienţilor Bolnavi de Cancer a organizat, împreună cu europarlamentarul Daciana Sârbu, acest prim eveniment care se vrea o campanie de conştientizare asupra cancerului la gât şi cap, pentru că este al şaselea ca incidenţă şi, totuşi, este cel mai puţin cunoscut. Şi atunci demarăm printr-o campanie de informare. La finalul conferinţei am lansat un apel al PE către Comisia Europeană. Ne bucurăm că sunt peste 20 de europarlamentari care susţin acest demers. Avem mai multe puncte pe care le cerem, printre care o campanie de conştientizare asupra acestui tip de cancer în toată Europa şi mai multe fonduri pentru cercetare. Sperăm ca la anul să facem un follow-up al acestui eveniment", a declarat pentru AGEPRES directorul executiv al ECPC, Mihaela Militaru.
Alte puncte din apelul adresat CE sunt abordarea multidisciplinară în vederea tratării pacienţilor cu cancer la cap şi gât, introducerea componentei de sprijin psihologic în programele de reabilitate a supravieţuitorilor oricărei forme de cancer sau accesul egal la tratament în toate statele membre UE.
Printre cei peste 20 de eurodeputaţi care susţin acest demers se află şi parlamentarii români PSD Daciana Sârbu, Minodora Cliveti şi Ciprian Tănăsescu.
Cancerul în zona capului şi a gâtului este cel de-al şaselea cel mai comun tip de cancer în Europa, cu peste 150.000 cazuri noi înregistrate în 2012 şi cu o incidenţă în creştere. În prezent în Europa nu există o bună informare asupra acestui tip de cancer, multe cazuri fiind identificate în stadii târzii, ceea ce reduce drastic şansele de supravieţuire ale pacienţilor.