Daciana Sârbu către Preşedinţia letonă a UE: Nu ignoraţi problema obezităţii infantile!
În condiţiile în care unul din 3 copii între 6 şi 9 ani din Uniunea Europeană suferă de obezitate, am ajuns în situaţia în care, pe lângă necesitatea unei educaţii privind un stil de viaţă sănătos, se impune şi implementarea unor proiecte concrete pentru prevenirea obezităţii infantile, fenomen deosebit de periculos, cu implicaţii pe termen lung
Eurodeputata Daciana Sarbu, care este si vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica a Parlamentului European, a participat la discutiile din comisie cu ministrul sanatatii leton, solicitandu-i ca presedintia asigurata de acest stat sa trateze problema obezitatii infantile ca pe o prioritate.
Daciana Sarbu a subliniat ca, in ciuda faptului ca problema obezitatii infantile a devenit o tema prioritara pe agenda Uniunii Europene si larg dezbatuta la nivel national, multe dintre masurile si programele propuse au ramas doar pe hartie.
„Anul trecut s-a adoptat Planul de Actiune privind Obezitatea Infantila, agreat de toate statele membre. Exista peste 60 de angajamente punctuale asumate de statele membre si de Comisia Europeana, care includ proiecte concrete si foarte utile, precum: instruirea parintilor, cadrelor didactice si personalului medical pe teme de nutritie, asigurarea de facilitati gratuite pentru desfasurarea de activitati sportive in cadrul comunitatilor locale, sau sprijinirea cercetarii in domeniul obezitatii. Toate aceste angajamente trebuie sa inceapa sa fie aplicate urgent!”, a explicat Daciana Sarbu.
Eurodeputata a atras atentia asupra trendului crescator alarmant al numarului de copii care sufera de obezitate infantila si a accentuat nevoia de aplicare a unor masuri urgente de catre institutiile europene in acest sens.
„Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prin Childhood Obesity Surveillance Initiative, in 2008, unul din 4 copii suferea de obezitate sau era supraponderal. In 2010, aceasta suferinta afecta unul din 3 copii intre 6 si 9 ani. Daca aceste proiecte raman pe hartie, va mai trece un an sau un mandat in care institutiile europene nu au facut nimic decisiv pentru a se lupta cu acest fenomen, iar cifrele vor continua sa creasca”.