Dan Barna îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să aibă un mesaj clar pentru susţinerea Republicii Moldova
Vicepreşedintele USR Dan Barna îi cere şefului statului Klaus Iohannis să transmită un mesaj clar de susţinere a Republicii Moldova şi adăuga că statul vecin este „în pericol”.
El acuză că la Bucureşti „e iar criză de anemie a autorităţilor române care, de la dezvăluirea planurilor ruseşti pentru Moldova, nu s-au obosit să comunice ceva” şi a amintit despre întâlnirea „cel puţin neinspirată” a lui Marcel Ciolacu şi Vasile Dîncu, din noiembrie, cu primarul „sponsorizat de ruşi din Chişinău”.
„Republica Moldova e în pericol şi are nevoie de o Românie fermă şi politicieni care să nu arunce inconştienţi mesaje confuze. Rusia nu scapă nicio ocazie să ameninţe Republica Moldova. O face folosindu-se de vocile oficiale (ministrul de Externe, Serghei Lavrov, de exemplu), dar şi de acţiunile unor politicieni locali aflaţi sub o evidentă influenţă a Kremlinului. Faptul că aceste ameninţări nu sunt doar retorică şi devin realitate a fost confirmat zilele trecute de preşedinta Moldovei. Declaraţiile preşedintei Maia Sandu privind planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici e un semnal cât se poate de clar că Rusia vrea să continue războiul şi în alte state. Iar de data asta poate fi vorba de chiar fraţii noştri de peste Prut!”, a scris Dan Barna, marţi pe Facebook.
El mai spune că este importantă pentru România stabilitatea din regiune.
„România mai mult ca niciodată ar trebui să fie alături de Republica Moldova pentru că are un milion de cetăţeni români cu acte acolo care în orice moment pot cere, legitim, ajutor de la statul român. Iar ai noştri ce fac? Pentru România, stabilitatea regiunii este importantă. A Moldovei cu atât mai mult, în numele relaţiei speciale dintre cele două state şi pentru că ne-am angajat de-a lungul anilor să sprijinim eforturile Chişinăului de a face un pas final în comunitatea europeană. Avem la Chişinău un preşedinte, Maia Sandu, care demonstrează zilnic că poate menţine ordinea constituţională în vremuri foarte grele pentru Republica Moldova”, a mai precizat Barna.
Acesta a adăugat că autorităţile române sunt „anemice” şi nu au o reacţie cu privire la situaţia din Republica Moldova.
„În acelaşi timp, la Bucureşti e iar criză de anemie a autorităţilor române care, de la dezvăluirea planurilor ruseşti pentru Moldova, nu s-au obosit să comunice ceva ca să nu mai vorbim de întâlnirea cel puţin neinspirată a lui Ciolacu şi Dîncu din noiembrie cu primarul sponsorizat de ruşi din Chişinău. Ce să înţelegă moldoveanul de rând din poza aia? Că omul ruşilor din Moldova e susţinut de cel care se vrea premierul României? În trecut, România a ezitat şi a făcut alegeri proaste când a fost vorba despre relaţia cu Moldova. Hai să ieşim din ziua cârtiţei şi să nu tot repetăm aceleaşi greşeli. Domnule preşedinte Iohannis, faceţi un mic efort, ieşiţi public şi daţi un mesaj clar de susţinut Moldova. Sunt două ţări care tot aşteaptă să faceţi asta”, a conchis vicepreşedintele USR.
Preşedinta Maia Sandu a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.
Planul includea acţiuni ale unor diversionişti cu pregătire militară camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici, a spus Maia Sandu, reacţionând la discuţiile din spaţiul public, apărute în ultimele zile, în legătură cu securitatea Republicii Moldova.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x