Dan Mihalache: CSAT nu poate verifica 23.000 de magistrați
Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat, marţi, că CSAT nu are instrumentele necesare pentru a verifica 23.000 de magistraţi şi pentru a da verdictul că nu există printre ei ofiţeri acoperiţi. Mihalache a arătat că anunţul magistraţilor de a da în judecată CSAT este "hazardat”.
Conducererea Uniunii Naţionale a Judecătorilor a anunţat că nu exclude să se adreseze instanţelor, după comunicatul CSAT privind acoperiţii din Justiţie.
În replică, consilierul prezidenţial, Dan Mihalache, a declarat că că intenţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România de a da în judecată CSAT în problema relaţiei dintre justiţie şi servicii este „hazardată".
"Mi se pare puţin hazardat şi am sentimentul că cineva este într-o campanie electorală în Justiţie prin această temă. Există obligaţia legală, nu noi am introdus-o, cred că (a fost prevăzut de lege-n.r.) în anul 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri", a declarat şeful cancelariei prezidenţiale.
Pe de altă parte, Dan Mihalache a afirmat că această atribuţie a CSAT ar trebui regândită.
Citește și: CSAT a verificat: Nu există agenţi ai serviciilor secrete în instanţe şi parchete
"Dacă mă întrebaţi pe mine, este puţin complicat. Nu văd aici foarte bine rolul CSAT şi poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a verifica 23.000 de magistraţi", a explicat Mihalache.
Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT poate doar să trimită declaraţiile pe proprie răspundere catre instituţiile abilitate pentru a vedea dacă în rândul judecătorilor sunt şi ofiţeri acoperiţi.
„Răspunsul instituţiilor acesta a fost (nu există ofiţeri acoperiţi în rândul judecătorilor-n.r.)", apreciind că CSAT nu are capacităţi proprii pentru a „umbla după ofiţeri acoperiţi", a mai arătat Mihalache.
Dan Mihalache a afirmat că are „anumite dubii asupra acestei proceduri", însă „acesta a fost răspunsul instutuţiilor statului".
Citește și: Judecătorii solicită clarificări cu privire procedura folosită de CSAT la verificarea magistraţilor
Administraţia Prezidenţială a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă că CSAT a verificat magistraţii şi că în rândul acestora nu sunt ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor. Verificarea a fost dispusă de preşedintele Klaus Iohannis, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii.
Preşedintele Uniunii Judecătorilor din România, Dana Gârbovan, a declarat, citată de presa centrală, că Uniunea a solicitat ca deciziile CSAT referitoare la relaţia dintre serviciile de informaţii şi Justiţie să fie făcute publice, dar şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate. Ea a susţinut că atat timp cât nu a primit răspuns la această solicitare, ia în calcul posibilitatea de a da în judecată CSAT.